c S

Freedom House ugotavlja vse več vladnih manipulacij informacij na družbenih omrežjih

21.11.2017 08:21 Washington, 21. novembra (STA) - Ameriška nevladna organizacija Freedom House v svojem letošnjem poročilu o svobodi na internetu ugotavlja, da vlade po vsem svetu povečujejo prizadevanja za potvarjanje in manipulacijo informacij na družbenih omrežjih. Poročilo zajema 65 držav; med njimi ni držav nekdanje Jugoslavije.

Svoboda na internetu je od junija lani opazno padla v 32 državah, najbolj v Ukrajini, kjer so blokirala proruska stališča, Egiptu in Turčiji.

Na Filipinih, ki so demokratična država, ima vlada zaposleno vojsko ljudi, da širijo vladno propagando z lažmi o vsesplošni podpori njene vojne proti prekupčevanju z mamili. Turčija ima zaposlenih okoli 6000 ljudi za spletne napade na opozicijo in širjenje pohval o vladi.

Večina vlad laže domači javnosti, nekatere pa širijo svoje dejavnosti tudi čez meje, pri čemer Freedom House izpostavlja Rusijo. Najhujša je še vedno Kitajska, za njo pa Sirija in Etiopija, kjer je vlada v času protestov za dva meseca ukinila mobilna omrežja.

Države, ki so vključene v poročilo, predstavljajo 87 odstotkov vseh uporabnikov interneta na svetu. Poročilo zajema obdobje od junija lani do maja letos. Freedom House ugotavlja, da je najmanj 30 držav sveta manipuliralo informacije na internetu, kar je sedem več kot v lanskem poročilu. Gre za plačane komentatorje, laži, lažne novičarske strani in čisto propagando.

Te spletne laži so odigrale pomembno vlogo v volitvah v najmanj 18 državah, med njimi tudi v ZDA. To je bilo že sedmo leto zapored, da so se razmere poslabšale oziroma, da je nazadovala spletna svoboda, naraslo pa je motenje internetnih storitev in fizični napadi na razpečevalce resničnih novic na podlagi dejstev.

Širitev vladne propagande ima epicenter v Rusiji in na Kitajskem, kjer so manipulacije docela izpilili, porazno pa je bilo lani v času predvolilne kampanje v ZDA, kar je obsežno dokumentirano in predmet preiskav.

Glede na ugotovitve Freedom House danes v okolju res svobodnega interneta živi le manj kot četrtina svetovnega prebivalstva. To pomeni, da ni večjih ovir pri dostopu do interneta in ne omejevanja vsebin ali resnih kršitev pravic uporabnikov.