c S

DS danes o vetih na spremembe financiranja občin in izvrševanje proračuna

21.11.2017 13:24 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Državni svet (DS) bo obravnaval predlog skupine lokalnih interesov, naj na spremembe zakona o financiranju občin in zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 izglasuje odločilno veta. Svetniki omenjene skupine ocenjujejo, da oba zakona neprimerno urejata financiranje občin oziroma tem dajeta manj, kot bi potrebovale glede na nove naloge.

Svetniki skupine, ki v državnem svetu predstavljajo lokalne interese, so na ponedeljkovi izredni seji ocenili, da spremembe zakona o financiranju občin, ki jih je DZ sprejel v četrtek, ne upošteva številnih predlogov in pripomb, ki jih je nanje podal DS. Med drugim je državne svetnike zmotil način določanja povprečnine in primerne porabe na podlagi spremenjenih meril.

Spremembe zakona o financiranju občin namreč med drugim črtajo inflacijo kot spremembo pri izračunu primerne porabe občin. Drugače urejajo tudi postopek določitve povprečnine ter spreminjajo uteži pri izračunavanju primerne porabe občin tako, da se bolj upošteva demografsko strukturo prebivalcev.

Tudi za zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 v skupini lokalnih interesov ocenjujejo, da ne vsebuje pripomb DS. Državni svetnik Jernej Verbič je v ponedeljek menil, da iz omenjenega zakona posluh za občine ni razviden. "V letih 2018 in 2019 bo treba izvajati kar nekaj novih nalog in kdo bo plačnik. Se ve, občina," je opozoril.

Omenjeni zakon sicer določa višino povprečnine, ki jo prejmejo občine. Ta se z letošnjih 530 evrov v prihodnjem letu zvišuje na 551 evrov na prebivalca, v letu 2019 pa še za sedem evrov na 558 evrov, a s tem v občinskih združenjih niso zadovoljni.