c S

Soros se brani pred negativno kampanjo madžarske vlade

20.11.2017 16:23 Budimpešta, 20. novembra (STA) - Ameriški milijarder in filantrop madžarskega porekla George Soros se je danes branil pred negativno kampanjo, ki jo proti njemu vodi madžarska vlada. Kot je poudaril v danes objavljeni izjavi, je kampanja "izkrivljena in lažna", njen namen pa je ustvariti zunanjega sovražnika, poročajo tuje tiskovne agencije.

86-letni Soros je madžarski Jud, ki je zaradi dolgoletne podpore liberalcem in vrednotam odprte družbe v vzhodni Evropi v sporu z desničarskimi nacionalisti, še posebej z vlado madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Ta je prejšnji mesec madžarskim volivcem predstavil sedem trditev, ki jih je pripisal Sorosu. Med njimi je poziv Evropski uniji, naj v letu dni sprejme milijon beguncev ter vsakemu plača tisoč evrov.

"Izjave vsebujejo popačenja in popolne laži, ki Madžare namerno napačno informirajo glede Sorosevih stališč o beguncih in migrantih," je v izjavi zapisala Soroseva fundacija Odprta družba. Kot so dodali, želi madžarska vlada preusmeriti pozornost državljanov od težav madžarskega zdravstvenega sistema in šolstva ter razširjene korupcije, zato si prizadeva ustvariti zunanjega sovražnika, za kar je izbrala Sorosa.

V sporočilu tudi zanikajo vseh sedem izjav, ki jih je Orban pripisal Sorosu.

Orbanova stranka Fidesz je v okviru kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, tudi postavila vrsto plakatov, na katerih Madžare ob črno-beli fotografiji Sorosa opozarja, naj ne dovolijo, da bi se Soros zadnji smejal. Na več plakatih je dopisano tudi "smrdljivi Jud".

V pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Financial Times je Soros pojasnil, da se je na napade madžarske vlade doslej odzival zadržano. Tokrat pa se je odločil oglasiti, ker se boji za varnost tistih, ki jih podpira njegova fundacija.