c S

Skupina lokalnih interesov DS predlaga izglasovanje veta na spremembe financiranja občin in izvrševanje proračuna

20.11.2017 15:25 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Skupina lokalnih interesov je na izredni seji državnemu svetu sklenila predlagati sprejem odložilnega veta na spremembe zakona o financiranju občin in zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019. Ocenjuje namreč, da pri sprejemanju obeh zakonov v obravnavi v DZ niso bile upoštevane njihove pripombe. Državni svet bo o vetih odločal v torek.

Kot so danes ugotavljali državni svetniki, spremembe zakona o financiranju občin, ki jih je DZ sprejel v četrtek, od vseh pomislekov in pripomb, ki jih še pred obravnavo zakona v DZ podal državni svet (DS), upošteva le predlog glede financiranja skupnih občinskih uprav, medtem ko ostalih številnih predlogov in pripomb ne upošteva. Med drugim je državne svetnike zmotil način določanja povprečnine in primerne porabe na podlagi spremenjenih meril. Predlagane spremembe bi morale biti po njihovem mnenju takšne, da bi omogočile realno financiranje občin in njihovo pravično obravnavo.

Spremembe zakona o financiranju občin med drugim črtajo inflacijo kot spremembo pri izračunu primerne porabe občin. Drugače urejajo postopek določitve povprečnine ter spreminjajo uteži pri izračunavanju primerne porabe občin tako, da se bolj upošteva demografsko strukturo prebivalcev.

Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 je DZ prav tako sprejel v četrtek. Člani skupine lokalnih interesov so sklep, da DS predlagajo, naj nanj izglasuje odložilni veto, tako kot pri spremembah zakona o financiranju občin danes sprejeli soglasno.

Državni svetnik in predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič je opozoril, da se tudi pri tem zakonu, na katerega je imel DS številne pripombe, v postopku obravnave v DZ ni nič spremenilo. Ocenjuje sicer, da gre financiranje lokalne samouprave z njim v pravo smer, da pa so cilji zastavljeni preskromno.

Državni svetnik Jernej Verbič je menil, da iz omenjenega zakona posluh za občine ni razviden. "V letih 2018 in 2019 bo treba izvajati kar nekaj novih nalog in kdo bo plačnik. Se ve, občina," je opozoril.

Zakon o izvrševanju proračunov sicer določa višino povprečnine, ki jo prejmejo občine. Ta se z letošnjih 530 evrov v prihodnjem letu zvišuje na 551 evrov na prebivalca, v letu 2019 pa še za sedem evrov na 558 evrov, a s tem v občinskih združenjih niso zadovoljni, saj po njihovi oceni ne zadostuje za izpolnjevanje zakonsko predpisanih nalog. Ravno pomanjkanje sredstev za občine je bilo tudi med razlogi, da so državni svetniki že v začetku oktobra odrekli podporo proračunoma.

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik DS Robert Celestina, bo DS oba predloga veta obravnaval na izredni seji, ki bo v torek ob 15.30.