c S

Hrvaška umaknila kandidaturo za sedež Evropske agencije za zdravila

20.11.2017 13:31 Zagreb/Bruselj, 20. novembra (STA) - Le nekaj ur pred odločitvijo o novem sedežu Evropske agencije za zdravila (Ema) je hrvaško zunanje ministrstvo danes sporočilo, da je Hrvaška umaknila kandidaturo, ker "postopek izbire ne zagotavlja vrednotenja vseh kriterijev na enak način" in je bil "izpostavljen sugestivnim ocenam iz Eme". Od kandidature za Emo sta odstopili tudi Irska in Malta.

V Zagrebu menijo, da je treba načelo enakopravnosti med članicami EU upoštevati pri vseh prihodnjih odločitvah, kar predvsem pomeni "enakomerno razdelitev sedežev agencij in teles EU". Kot je hrvaško zunanje ministrstvo še zapisalo v današnjem sporočilu za javnost, so med tekmo za sedež agencije pridobili pomembne izkušnje za prihodnje podobne razpise.

Nobena od evropskih agencij za zdaj nima sedeža na Hrvaškem.

EU bo zaradi izstopa Velike Britanije preselila sedež agencije iz Londona v eno od članic EU. Evropska komisija je 30. septembra objavila ocene vseh 19 ponudb, ki so prispele na razpis za sedež agencije z 900 zaposlenimi. Preselitev sedeža Eme naj bi končali do leta 2019.

Pri kandidaturi Zagreba so v Bruslju opozorili na več kot 30 manjkajočih podatkov, kot so podroben opis poslovnih prostorov sedeža agencije, natančen seznam in urnik letalskih povezav hrvaške prestolnice z drugimi državami, kapacitete vrtcev in šol, v katerih poteka pouk v tujih jezikih, ter možnosti za zaposlitev članov družin zaposlenih v agenciji.

Levosredinska hrvaška opozicija je takrat ostro kritizirala vladajoče, da niso pripravili resne ponudbe za sedež ene od največjih evropskih agencij.

EU bo odločitev o novem sedežu agencije sprejela na današnjem ministrskem srečanju v Bruslju. Opazovalci največ možnosti dajejo Milanu, ki ga podpira tudi Slovenija, Bratislavi in Amsterdamu.

Od kandidature za sedež evropske agencije za zdravila sta po za zdaj neuradnih informacijah odstopili tudi Malta in Irska, tako da ostaja še 16 kandidatov: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruselj, Bukarešta, Dunaj, Helsinki, Koebenhavn, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm in Varšava.

V Bruslju bodo danes odločali tudi o novem sedežu Evropskega bančnega organa (Eba), ki ima prav tako sedež v Londonu. Novo delovno okolju za 160 zaposlenih so ponudili Bruselj, Dublin, Dunaj, Frankfurt, Pariz, Praga, Luksemburg in Varšava.