c S

Vajda se ne spomni dogajanja ob smrti kolega v svoji hiši na Ptuju

20.11.2017 13:08 Ptuj, 20. novembra (STA) - Na ptujskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 42-letnemu Andreju Bagariju, ki ju tožilstvo bremeni uboja v sostorilstvu, potem ko je junija po skupnem popivanju v Vajdovi hiši umrl 65-letni Srečko Marin. Večji del današnjega naroka je bil namenjen zagovoru Vajde, ki pa trdi, da se večine dogajanja ne spomni.

Vajda je tako danes po molku na prejšnjih obravnavah le spregovoril in povedal, da je Marina k sebi že zgodaj zjutraj povabil na kosilo, ko se je oglasil pri njemu, pozneje sta se tudi slišala po telefonu, k njemu naj bi prišel okoli 9. ure. Nekaj minut prej je po naključju prišel tudi Bagari, ki je Vajdi želel prodati avtomobil, ker naj bi potreboval denar.

Kot je danes zatrdil Vajda, sta se Marin in Bagari pri njem videla prvič, medtem ko je on v kuhinji pripravljal kosilo in vsake toliko prišel do njiju. Skupaj so popili kakšnega pol litra žganja, spomni se, da sta se njegova gosta nekaj sporekla, Bagari pa naj bi iz svoj torbe celo potegnil plastično pištolo in jo sam sebi nastavil v usta. Vajda je dejal, da ju je skušal pomiriti, tudi sicer se mu ni zdelo, da bi med gostoma prišlo do sovraštva, pač pa naj bi bilo vse skupaj bolj v šali.

Potem ko je vem skupaj nalil še po enega, pa mu je okoli enajste ure postalo slabo, je dejal in od takrat naprej se vse do 17. ure, ko je Marina našel mrtvega na stopnicah ne spomni ničesar, niti ne ve, kaj naj bi se v tem času dogajalo. Bagarija sumi, da naj bi mu v pijačo nekaj podtaknil, čeprav krvna preiskava ni pokazala ničesar drugega kot prisotnost alkohola.

V današnjem uro in pol dolgem pričanju, v katerem je odgovarjal tudi na vprašanja tožilca in odvetnikov, je večkrat ponovil, da mu je žal, za vse skupaj, kar naj bi se dogajalo pri njem, da bi raje bil sam mrtev, da je bil takrat zelo šokiran in je zaradi tega tudi dvignil mrtvega Marina, vendar spomina iz tistega časa nima, niti ne ve razložiti, zakaj bi kdorkoli Marinu želel storiti kaj žalega.

Bagari za zdaj svojega zagovora še ni podal, je pa bilo že iz nekaj današnjih pripomb na pričanje Vajde videti, da se bo njegova zgodba precej razlikovala. Že danes je namreč jasno povedal, da ni on tisti, ki bi sam sebi držal pištolo nad glavo, pač pa, da je to počel ravno Vajda in to s svojo pištolo. Že v preiskavi je tudi povedal, da naj bi se Vajda psihično in fizično izživljal nad Marinom, zato se je ustrašil za lastno varnost in okoli 14. ure tudi odšel od Vajde, takrat pa naj bi bila še oba živa.

Vajda je danes še zavrnil, da bi bil pred dogodkom jezen na Marina, ker ga je ta prijavil policiji zaradi tega, ker naj bi se ga kot bivšega policista, ki naj bi imel doma orožje, bal. Kot je dejal, ga v tem primeru zagotovo ne bi povabil na kosilo, niti Marin ne bi želel priti. Še več, Marinu naj bi bilo žal za prijavo na policiji in naj bi zaradi tega želel celo sam poravnati položnico, ki jo je prejel Vajda.

Na današnjem naroku je pričal še Telekomov strokovnjak za telekomunikacije, ki je pojasnil nekaj telefonskih stikov vpletenih z drugimi v času dejanja, podrobnejšo analizo gibanja Bagarijevega mobilnega telefona pa bo po današnjem dogovoru pripravil do naslednjega naroka. Tega je sodnica Katja Kolarič razpisala za 7. december, ko naj bi ob še nekaj pričah končno spregovoril tudi Bagari.

Razpleta sojenja ni pričakovati pred novim letom, saj je sodnica za januar razpisala še dodatna dva naroka, na njih bo svoje moral za oba obdolžena povedati še izvedenec psihiatrične stroke, sodni senat pa pričakuje še dopolnjeno mnenje izvedencev medicinke stroke.