c S

V ponedeljek ustna obravnava Tomanovega mnenja o sanaciji Tojnice

20.11.2017 08:54 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Na Agenciji RS za okolje (Arso) bo v ponedeljek potekala ustna obravnava izvedenskega mnenja, ki ga je glede sanacije vrhniškega potoka Tojnica pripravil profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti Mihael Toman. Na podlagi te bo Arso podjetju Kemis izdal dopolnilno odločbo za naslednje faze sanacije.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je 15. maja zagorelo. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka. Prve analize so pokazale določeno onesnaženost predvsem v neposredni okolici požara. Pozneje se je stanje izboljšalo, je pa ostal onesnažen potok Tojnica, v katerega so ob gašenju in požaru iztekale nevarne snovi.

Dobra dva meseca po požaru je Arso začel s postopkom ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu, ki je sicer v lasti velenjske družbe Gorenje. V Kemisu se svoji objektivni odgovornosti za sanacijo okoljske škode niso izogibali in so pripravili predlog sanacijskih ukrepov. Ti so predvidevali tri faze, Arso je za začetek potrdil prvo - čiščenje struge Tojnice od mesta požara do bližnjega cestnega mostu. Sanacijska dela so stekla 8. avgusta letos.

Na predlog Arsa je profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti in podpredsednik Slovenskega društva za zaščito voda Mihael Toman pripravil izvedensko mnenje o tej prvi fazi sanacije. Toman se je sicer zavezal, da do ustne obravnave o njem ne bo govoril. Kot pa je pred dnevi poročal časnik Dnevnik, ki je pridobil kopijo mnenja, je Toman ukrepe v prvem delu sanacije večinoma označil kot ustrezne, vendar z nekaj pomisleki, ki se nanašajo predvsem na odstranitev sedimentov iz brežin ter dolžino in globino sanacije potoka.

Kemisovi delavci so avgusta očistili 170 metrov Tojnice, medtem ko bi po mnenju Tomana morali očistiti še vsaj 130 metrov struge v smeri izliva v Ljubljanico. Poleg tega Toman v svojem izvedenskem mnenju ocenjuje, da je bila tudi globina čiščenja struge - 10 centimetrov premalo. Vrhniška ribiška družina na primer zahteva, da očistijo Tojnico v celoti in tudi del Ljubljanice.

Da sanirajo celoten vodotok, vztraja tudi ena najbližjih sosed Kemisa, Bernarda Kropf. Ta je na lastne stroške le nekaj dni pred začetkom avgustovske sanacije naročila toksikološke raziskave tistega dela potoka, ki teče mimo njene hiše. Analiza je pokazala, da so v sedimentu prisotne nevodotopne genotoksične snovi ter toksično delovanje predvsem na alge in tudi zarodke rib.

Iz Tomanove študije je po poročanju Dnevnika razvidno, da nasprotuje injektiranju mikrooganizmov, ki jih je v sanacijskem načrtu za naslednje faze predvidel Kemis. Prav tako se mu zdi zelo vprašljiva ekoremediacija s pomočjo rastlin, ki bi jih zasadili v dele struge ali ustvarili umetno mokrišče, prek katerega bi speljali potok.

Toman je zapisal, da bi bilo treba sprejeti ukrepe za povečanje heterogenosti substrata kot naselitvenega življenjskega prostora bentoških organizmov in z zasaditvijo nekaterih grmov in drevesnih vrst stabilizirati neporasle dele brežin ter tako zmanjšati erozijo ostankov v potok, je še poročal Dnevnik.

Tudi več mesecev po požaru ostajajo pričakovanja Vrhničanov, da se bo Kemis odselil iz Vrhnike, medtem ko v podjetju poleg sanacije okoljske škode že gredo tudi v smeri obnove objekta. Vodstvo vrhniške občine, ki je sprva sicer zagovarjalo Kemis, je konec junija - upoštevaje mnenje večine Vrhničanov - ministrstvu za okolje predlagalo odpravo okoljevarstvenega dovoljenja Kemisu, da bi tako podjetje prisilili oditi.

Na ministrstvu pa so ocenili, da za to ni razloga, saj podjetje spoštuje z inšpekcijsko odločbo odrejeno prepoved obratovanja in na lokaciji izvaja le preprečevalne ukrepe. Občina je v dopisu ministrstvo zaprosila tudi za podajo pobude za spremembo občinskega lokacijskega načrta, a ministrstvo je pojasnilo, da ni več pristojno za podajo takšne pobude.

Vse dejavnosti tako še naprej potekajo v smeri sanacije okoljske škode. Na ponedeljkovi ustni obravnavi Tomanovega izvedenskega mnenja bodo lahko sodelovale tudi vse stranke v postopku sanacije okoljske škode v primeru Tojnice. To so med drugim Občina Vrhnika, družina Kropf, Ribiška družina Vrhnika in Ribiška zveza Slovenije ter več nevladnih organizacij.