c S

Državni tožilci izbrali nove člane Državnotožilskega sveta

20.11.2017 08:44 Ljubljana, 18. novembra (STA) - V tožilskih vrstah so največ podpore za nove člane Državnotožilskega sveta po informacijah Dela dobili vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ljubljanska višja državna tožilka Tamara Gregorčič, celjska okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek in slovenjgraška okrajna državna tožilka Lucija Helbl.

Državnotožilski svet ima devet članov, od katerih štiri izvolijo državni tožilci, enega imenuje minister za pravosodje, štiri pa na predlog predsednika republike izvoli državni zbor. Trenutni sestavi šestletni mandat poteče 12. decembra.

Kot še poroča današnje Delo, je pravosodni minister Goran Klemenčič zdaj tisti, ki v devetčlanski Državnotožilski svet, ki ima ključne pristojnosti za imenovanje v tožilske vrste in varstvo tožilske samostojnosti, imenuje enega izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Minister se za novo ime po njihovih informacijah še ni odločil.

Po informacijah časnik je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, v javnosti najbolj znan kot tožilec v zadevi Patria, prepričljivo premagal obe kandidatki za mesto v Državnotožilskem svetu, in sicer vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar, tudi nekdanjo generalno državno tožilko in pravosodno ministrico, in Barbaro Knol Drobnič, članico oddelka vrhovnega tožilstva za civilne in upravne zadeve.

Poslanci so sicer v tem tednu na predlog predsednika republike Boruta Pahorja za nove člane Državnotožilskega sveta izvolil Katjo Filipčič, Milana Birso, Ljubico Kosmovski Fojkar in Igorja Lučovnika.