c S

Fišer očitke o zlorabi položaja zanika, sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek

20.11.2017 08:43 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Sojenje nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju zaradi imenovanja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva se bo nadaljevalo v ponedeljek. Fišer je v petek na sodišču očitke o zlorabi položaja zanikal, poročajo današnji časniki.

Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z domnevno spornim imenovanjem Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade Janeza Janše leta 2012. Po poročanju medijev naj bi zadeva zastarala prihodnje leto.

Sojenje Fišerju se je v petek na ljubljanskem okrajnem sodišču začelo po večkrat preloženem naroku. Fišer je po navedbah Večera dejal, da je bil Škrlec zakonito imenovan in edini primerni kandidat, ki je izpolnjeval pogoje. "Če ne bi bil prepričan, da je postopek zakonit, ga ne bi izpeljal. Štel sem, da so stvari jasne," je še dejal Fišer in dodal, da ima čisto vest.

Zalarja v petek na sodišče ni bilo. V izjavi za javnost je pred tem pojasnil, da se te dni vrača v Slovenijo in da se bo postopka udeležil takoj, ko bodo za to izpolnjeni zakoniti pogoji. Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek, vendar ni gotovo, ali se bo Zalar naroka udeležil, poroča Delo. Kot je pojasnila sodnica Tadeja Borinc Zebič, bo sojenje zaradi smotrnosti združeno oz., če bo potrebno, ločeno.

Kot povzema Večer, zgodba sega v leto 2011, ko je bil objavljen javni razpis za mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Nanj so se prijavili trije kandidati. Med njimi je bil izbran Škrlec, ki takrat ni služboval kot tožilec, ampak je bil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu. Ker se je zapletlo z imenovanjem, so na vrhovnem državnem tožilstvu postopek ustavili in s kombinacijo dveh zakonskih možnosti Škrleca predlagali v vlogi tožilca (ki je to medtem postal), tedanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju za mesto generalnega direktorja.

Zalar je pohitel in, tik preden je prisegla nova Janševa vlada, Škrleca imenoval. Vendar je nova vlada njegovo imenovanje razveljavila. Medtem je Škrlec ostal vršilec dolžnosti na funkciji. Leta 2013 pa so na vrhovnem tožilstvu razpisali nov razpis za generalnega direktorja, na katerega se je uspešno prijavil Škrlec. Po preteku treh let je znova kandidiral brez protikandidatov in bil vnovično uspešen. Konec avgusta je položaj generalnega direktorja vrhovnega tožilstva zapustil in bil imenovan za novega nacionalnega predstavnika Slovenije pri Eurojustu, uradu za evropsko pravosodno sodelovanje.

Kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga Zalar in Fišer storila pri imenovanju Škrleca, je podala stranka SDS. Zaradi sodnega postopka, ki teče na Okrajnem sodišču v Ljubljani, pa je generalni državni tožilec Drago Šketa Fišerja oktobra suspendiral, a je Državnotožilski svet v celoti ugodil Fišerjevi pritožbi zoper suspenz in odločbo Škete odpravil.