c S

Slovenija z odpiranjem podatkov javnega sektorja med vodilnimi v EU

20.11.2017 08:17 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Evropska komisija je na področju odprtosti podatkov javnega sektorja Slovenijo letos uvrstila med vodilne države. Ministrstvo za javno upravo je v zadnjih letih vzpostavilo portal odprtih podatkov Slovenije, kjer so objavljene evidence podatkov javnega sektorja. Cilj je s tem povečati transparentnost in učinkovitost, so sporočili z ministrstva.

"Gre za velik preboj, saj v letu 2015 Slovenija še ni imela samostojnega portala odprtih podatkov," so zapisali na ministrstvu. Evropska komisija je v letošnji primerjalni analizi držav članic, ki so jo objavili v četrtek, ocenila, da je Slovenija naredila "impresiven" napredek na področju odprtih podatkov javnega sektorja. Slovenija se je po odprtosti podatkov iz skupine t. i. hitrih sledilcev, kjer je bila lani, premaknila v vodilno skupino držav, in sicer na sedmo mesto, so sporočili z ministrstva.

Evropska komisija stanje na področju odprtih podatkov javnega sektorja letno ocenjuje po enakih kazalnikih, in sicer pripravljenosti za odpiranje podatkov javnega sektorja in razvitosti nacionalnega portala odprtih podatkov. Države so glede na navedene kriterije razvrščene v štiri kategorije od začetnikov do teh, ki postavljajo trende na tem področju.

Slovenija ima sicer sprejeto Strategijo razvoja javne uprave 2020, ustrezen normativni okvir in vzpostavljen nacionalni portal odprtih podatkov (OPSI). Na tem področju so pripravljena številna strokovna gradiva, delovni pripomočki, video vsebine, namenjene javnim uslužbencem. Hkrati pa poteka tudi sodelovanje z drugimi organi javnega sektorja, z gospodarstvom, nevladnimi organizacijami, študenti, dijaki in znanstvenimi ustanovami. Prav tako je Slovenija ena izmed redkih evropskih držav, ki ima na portalu odprtih podatkov objavljena vladna gradiva posameznih vlad in podatke državnega statističnega urada, so še sporočili z ministrstva.