c S

Belgijsko tožilstvo zahteva izročitev Puigdemonta Španiji

20.11.2017 08:12 Bruselj/Göteborg, 17. novembra (STA) - Na sodišču v Bruslju je danes potekala obravnava v zvezi z zahtevo Španije za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta in še štirih odstavljenih ministrov, ki so se je tudi udeležili. Tožilstvo je po besedah njihovega odvetnika na obravnavi za zaprtimi vrati zahtevalo izvršitev evropskega pripornega naloga zanje.

Obramba bo imela priložnost za zagovor na naslednji obravnavi, ki bo 4. decembra, je dejal eden od odvetnikov Christophe Marchand, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. Sodnik naj bi dokončno odločitev sprejel nekaj dni po tem, na spletni strani poroča belgijski dnevnik Le Soir.

Španski premier Mariano Rajoy je danes dejal, da bo upošteval kakršnokoli odločitev belgijskega sodišča glede izročitve. "Zaupam sodni oblasti in predvsem spoštujem in upoštevam njene odločitve," je v izjavi ob robu socialnega vrha EU v švedskem Göteburgu dejal Rajoy.

Peterica se je minuli mesec zatekla v Bruselj in se nato ni odzvala na poziv na zaslišanje na španskem sodišču, češ da jim ne bo omogočeno pošteno sojenje. Puigdemont se je 6. novembra predal belgijskim oblastem, preiskovalni sodnik pa je še isti dan odločil, da lahko na odločitev o tem, ali ga bodo izročili Španiji, počaka na prostosti.

Sodnik na bruseljskem sodišču danes posluša argumente obeh strani glede zahteve za izročitev. "Belgijskega sodnika bomo prosili, naj spoštuje temeljne pravice EU," je dejala Michele Hirsch, odvetnica dveh od nekdanjih ministrov.

Kot je zatrdila, organizacija referenduma ni stvar kazenske zakonodaje, tarča pa sta po njenih besedah "politično mnenje ter mirna in demokratična izvedba niza dogodkov, povezanih s tem mnenjem", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za prvo dejanje sodnega postopka, ki bi se lahko še zavleklo, saj je pričakovati, da se bo v primeru poraza katerakoli stran pritožila. To pomeni, da bi bili lahko tako Puigdemont kot njegovi nekdanji ministri še vedno v Belgiji, ko bodo v Kataloniji 21. decembra potekale regionalne volitve.

Španske oblasti proti nekdanji vladi Katalonije ukrepajo po izvedbi referenduma o neodvisnosti 1. oktobra, na rezultate katerega se je katalonski parlament skliceval, ko je 27. oktobra razglasil neodvisnost Katalonije.

Madrid je v odziv v skladu s 155. členom ustave odstavil regionalno vlado in razpustil regionalni parlament. Osem nekdanjih ministrov je v preiskovalnem priporu v Španiji, nad njimi pa visijo iste obtožbe kot nad Puigdemontom. Očitajo jim upor in zlorabo javnih sredstev.

V skladu z belgijsko zakonodajo je treba o evropskem pripornem nalogu odločiti v 60 dneh. O primeru odloča flamsko govoreči sodnik - obtoženci v Belgiji imajo možnost, da si sami izberejo, kateri jezik naj govori sodnik, ki odloča o njihovem primeru. Katalonci so si sicer v Belgiji pridobili podporo flamskih nacionalistov.

Sodnik naj bi glede na pričakovanja prvotno odločitev sprejel v osmih do desetih dneh, še piše AFP.