c S

Iz koalicije predlog za podaljšanje začetka vertikalne prepovedi v lekarništvu

20.11.2017 08:12 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Poslanci SMC, DeSUS in poslanka SD Bojana Muršič predlagajo spremembe zakona o lekarniški dejavnosti, s katerim bi za skoraj dve leti podaljšali prehodni rok za prepoved vertikalnega povezovanja. Rok, v okviru katerega bi morali lastniško ločiti Lekarno Ljubljana in Mariborske lekarne od svojih veledrogeristov, se izteče konec januarja.

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki med drugim prepoveduje lastniško povezovanje v lekarništvu, je začel veljati konec januarja. Glede na prehodne določbe bi se morali v enem letu lastniško ločiti Lekarne Ljubljana od LL grosista ter Mariborske lekarne od Farmadenta, torej do konca konec januarja 2018.

A tega nobena od lekarn še ni storila. Lekarna Ljubljana se je odločila izpodbijati to določbo na ustavnem sodišču, ki še ni odločilo v tem primeru. Mariborske lekarne pa so najprej prenesle lastništvo Farmadenta na občine ustanoviteljice (mariborska občina, Duplek in Hoče-Slivnica), ki sedaj prodaja svoj delež družbe. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb se izteče 15. decembra.

V koaliciji sedaj predlagajo podaljšanje tega roka do konca leta 2019. S tem želijo "preprečiti težko popravljive finančne posledice, ki bi nastale v primeru prodaje pod prisilo zaradi nerazumno kratkega časovnega obdobja za uskladitev poslovanja".

Ker gre po mnenju predlagateljev za manj zahtevne spremembe zakona, predlagajo, da jih DZ sprejme po skrajšanem postopku.