c S

EU še dopušča možnost hitrega preboja v pogajanjih o brexitu

20.11.2017 08:11 Bruselj/Göteborg, 17. novembra (STA) - V EU še dopuščajo možnost hitrega preboja v pogajanjih o brexitu, kažejo izjave nekaterih voditeljev ob prihodu na socialni vrh v Göteborgu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upa, da bo dogovor o prednostnih ločitvenih vprašanjih mogoče doseči decembra, a opozarja, da je še veliko dela in da se čas izteka.

Irski premier Leo Varadkar je optimističen, da se pogajanja o trgovinskih odnosih z Britanijo kljub zastojem še vedno lahko začnejo decembra. Pri tem sicer izpostavlja, da je vselej optimist, da je to pač njegova politična narava.

Britanska premierka Theresa May pa upa, da se bo EU odzvala pozitivno na britanske predloge in da bo mogoč premik in najboljši možen dogovor o prihodnosti, ki bo dober za ljudi v Združenem kraljestvu in v preostalih 27 članicah EU.

EU sicer še vedno vztraja, da je za prehod v drugo fazo pogajanj, torej za pogajanja o prihodnjih odnosih, najprej treba doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih: pravicah državljanov, meji na irskem otoku in finančni poravnavi.

Minuli teden je EU postavila Britaniji ultimat: dva tedna časa, da predstavi jasna stališča glede finančne poravnave, če želi decembra začetek pogajanj o prihodnjih odnosih. Britanija naj bi doslej ponudila 40 milijard funtov.

Mayeva se je sicer ob robu vrha v prizadevanjih, da bi v pogajanjih naredili korak naprej, sestala z voditelji več evropskih držav in tudi predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Kot so po srečanju z njim poudarili na Downing Streetu, sta se "strinjala, da jih čaka še dodatno delo, ter razpravljala o nadaljnjih skupnih korakih pred vrhom EU decembra".

Tusk pa je dejal, da mora Velika Britanija doseči "veliko več napredka" glede svojega zakona o brexitu in meje na irskem otoku. "Premierki Mayevi sem jasno povedal, da se mora ta napredek zgoditi najpozneje do začetka decembra", da bi lahko voditelji na vrhu 14. decembra potrdili začetek trgovinskih pogovorov, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Mayeva se je danes sestala tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in kot je sporočila britanska stran, se oba "veselita novega napredka pred decembrskim vrhom". Iz Elizejske palače so medtem sporočili, da se je "kratko srečanje" odvilo na britansko prošnjo, in poudarili, da z njim niso želeli obiti glavnega pogajalca EU Michela Barnierja.

Na srečanju z irskim premierjem Varadkarjem je bila medtem Mayeva jasna, da mora biti velikonočni mirovni sporazum v središču njihovega pristopa in da "severnoirske edinstvene okoliščine terjajo posebne rešitve". Dogovorila sta se za skupna prizadevanja za iskanje "rešitve, ki bo zagotavljala, da ne bo vrnitve k mejam iz preteklosti", so sporočili z Downing Streeta.