c S

HRW: Ruski medijski zakon je napad na svobodo govora

20.11.2017 08:10 Moskva, 17. novembra (STA) - Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je danes opozorila, da je ruski zakon, ki od tujih medijev zahteva, da se registrirajo kot tuji agenti, napad na svobodo govora.

Zakon, ki ga je ta teden potrdila duma, čaka pa ga še glasovanje v senatu, bo oblastem omogočil, da bodo proti tujim medijskim hišam ukrepale podobno kot proti nevladnim organizacijam, ki se financirajo iz tujine. Številne nevladne organizacije so zaradi strogega preverjanja prenehale delovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z novo zakonodajo se bodo morali tuji mediji predstaviti kot tuj medij na vseh dokumentih, prav tako bodo podvrženi strogemu preverjanju uslužbencev in financ.

"Napačna odločitev ameriške vlade, ki je od ruske televizije RT zahtevala, da se registrira kot tuji agent, je dala Kremlju podlago za povračilne ukrepe in to so naredili s silovitim napadom na medijsko svobodo," je dejal direktor za Evropo in srednjo Azijo pri HRW Hugh Williamson.

"Toda zakon na žalost ne bo prizadel samo tujih medijev, temveč bo neupravičeno omejil pravico ruskih državljanov do dostopa do informacij in idej," je dodal.

Rusko pravosodno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je že stopilo v stik z radijskima postajama Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty, ki prejemata finančna sredstva iz ZDA, da bi ju obvestilo, da se bosta morda morali predstavljati kot tuja agenta.