c S

EU o novih sedežih za agenciji za banke in zdravila po brexitu

20.11.2017 09:12 Bruselj, 20. novembra (STA) - Članice EU bodo danes v Bruslju odločale o novih sedežih za evropski agenciji za zdravila in banke, ki se bosta po brexitu selili iz Velike Britanije na ozemlje unije. Za sedeža se poteguje 23 mest, nekatera za oba. Slovenija ne kandidira za nobenega. Boj za sedeže evropskih agencij je običajno oster, dolg in nepredvidljiv.

Evropska agencija za zdravila (Ema) z okoli 900 zaposlenimi in Evropski bančni organ (Eba) z okoli 200 zaposlenimi imata zdaj sedež v Londonu.

Za sedež agencije za zdravila je 19 kandidatov: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruselj, Bukarešta, Dublin, Dunaj, Helsinki, Koebenhavn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Varšava in Zagreb.

Za sedež bančnega organa pa se poteguje osem mest: Bruselj, Dublin, Dunaj, Frankfurt, Luksemburg, Pariz, Praga in Varšava.

Glasovanje bo tajno, začelo naj bi se okoli 16.30. Prvi krog bo potekal po evrovizijskem sistemu. Vsaka članica bo imela šest točk: tri za favorita, dve za drugo izbiro in eno za tretjo.

Če zmagovalca ne bo v prvem krogu, bo imela v drugem vsaka članica na voljo eno točko. Če ga ne bo niti v drugem krogu, se bosta v tretjem pomerili mesti z največ točkami. Tudi v tretjem krogu bo imela vsaka članica eno točko. Če bo izid na koncu izenačen, bo zmagovalca določil žreb.

Članice bodo najprej odločale o agenciji za zdravila. Zaposleni v tej agenciji sicer selitvi v številna mesta nasprotujejo in grozijo z odstopom, kar bi lahko povzročilo težave pri delovanju agencije.

Kot vselej gre pri takšnih odločitvah za trgovanje z najrazličnejšimi položaji in interesi, na primer kmalu se sprosti položaj šefa evroskupine, preseliti pa bo treba tudi del varnostno-nadzornega centra Galileo, ki ima sedež na Otoku in v Franciji.

Slovenija v bitki za agencijo za zdravila podpira Milano, njen favorit v primeru bančne agencije pa ni znan. Minuli teden je sicer vlada sprejela sklep o kandidaturi Slovenije za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, kar bo verjetno igralo vlogo pri slovenski taktiki pri današnjem trgovanju.