c S

V soboto na politični parket vstopa stranka Dobra država

17.11.2017 13:44 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Civilna pobuda znotraj zavoda Dobra država bo na sobotnem kongresu na Vrhniki prerasla v istoimensko stranko. Njen najvidnejši obraz je poslanec Bojan Dobovšek, ki je politično pot začel v SMC, a jo kmalu zapustil. Danes meni, da so temelji države ogroženi in za cilj nove stranke navaja upravljanje v javnem interesu na temelju boja proti korupciji.

Civilna pobuda, ki bo prerasla v stranko, znotraj zavoda Dobra država deluje že več kot leto dni. Kot je navedeno na njihovi spletni strani, po slovenskih regijah zbirajo predloge in mnenja ter oblikujejo ekipo za dobro upravljanje države. Ključni cilj stranke bo "upravljanje države v javnem interesu, temelj za to pa protikorupcijsko delovanje na vseh ravneh z izdelanim konceptom nadzora, odgovornosti in sledenjem finančnih tokov".

Stranka Dobra država bo gradila na pozitivnem, osamosvojitvenem razvojnem hrepenenju, skupni želji po gradnji države in medsebojnem zaupanju, je za STA pred sobotnim kongresom napovedal Dobovšek, ki bo po pričakovanjih stranko tudi vodil.

Dobra država bo "vsakega državljana obravnavala kot enakopravnega gradnika družbenega napredka, ne pa kot brezoseben vir prihodkov in objekt nadzora". Zato po Dobovškovih navedbah potrebujemo nacionalno gibanje, ki bo omogočilo uresničevanje ciljev normalne, dobre države.

Podrobnosti o članstvu ne razkrivajo

Ustanovni člani stranke se bodo izkazali na kongresu, zato je po Dobovškovih navedbah vnaprej nemogoče govoriti o njihovem številu ali številu drugih podpornikov. Koliko delegatov in gostov pričakuje na kongresu, tako Dobovšek ni odgovoril, je pa pojasnil, da prostor, kjer bo potekal kongres, sprejme 300 ljudi. Če jih bo prišlo več, jim bodo po najboljših močeh omogočili spremljanje dogodka. Prav tako še ni razkril ekipe in morebitnih prepoznavnih imen posameznikov, ki utegnejo sodelovati v stranki.

Da bodo stranko ustanovili v Cankarjevem domu na Vrhniki, so se po njegovih navedbah odločili zato, ker menijo, da Slovenija ni samo Ljubljana. Poleg tega pa je Ivan Cankar, čeprav velikokrat pesimistično, po Dobovškovem mnenju pravilno ocenil slovensko dušo: stališča pomembnežev se spreminjajo kot po vetru, načelnost pa je izjema in ne pravilo. "To moramo spremeniti," so odločeni gradniki nove stranke.

Sistem želijo spreminjati od znotraj

Razlogi za stranko po mnenju njenih ustanoviteljev postajajo še bolj jasni ob zadnjem dogajanju, ob čemer pa da sistem lahko kredibilno spreminjajo samo od znotraj.

"Korupcija, koristoljubje ter izguba občutka za skupno dobro in za odgovornost so Slovenijo pripeljali do največjega izziva po osamosvojitvi. Imamo državo, ki v pogojih visoke gospodarske rasti - ta je sicer plod klenosti našega gospodarstva in ne učinkovitosti oblasti - nekako deluje. Toda temelji države so ogroženi," je prepričan Dobovšek. Po njegovem mnenju so "nam ugrabili državo in odgovor na to je Dobra država, ki bo delovala v korist ljudi in okolja.

Kot ugotavlja, se "ob vsej piarovsko promovirani rasti soočamo z razpadajočim zdravstvenim sistemom, nespodbudnim okoljem za gospodarstvo, neučinkovitim delovanjem sodstva in različnih nadzornih organov".

"Mladi so prepuščeni sami sebi, nikjer ni niti sledu o konsistentni politiki podpore mladim generacijam, upokojenci so postali socialni problem, ki ga država podcenjevalno rešuje z milostnim, nekajodstotnim višanjem pokojnin, srednja generacija, ki morda v tem trenutku živi vsaj spodobno, pa je tempirana bomba, ki se bo pokazala v letih njene upokojitve," opozarja Dobovšek.

Problem staranja slovenske populacije po njegovih ocenah trenutne elite ignorirajo, prav tako ekološke težave in podnebne spremembe, lokalne skupnosti pa so postale šum v delovanju države. "Temu je treba narediti konec. Več kot očitno je, da je denarja v tej državi dovolj, vsak dan pa nenadzorovano pronica v pore neučinkovitosti in korupcije," je Dobovšek še navedel v analizi trenutnega stanja v državi oz. med razlogi za ustanovitev stranke.

Dobovšek od soustanoviteljev SMC do enega njenih največjih kritikov

Dobovšek je bil eden vidnejših ustanoviteljev največje vladne stranke, ki jo vodi premier Miro Cerar, na njeni listi je bil tudi izvoljen v DZ. A se je kmalu po začetku mandata s stranko razšel ter opozoril na probleme pri kadrovanju in nadzoru finančnih tokov. Že septembra 2014, le nekaj mesecev po izvolitvi v DZ, jo je zapustil s pojasnilom, da se je stranka odrekla nekaterim vrednotam, v katere so verjeli pred volitvami. Julija 2015 je zapustil še poslansko skupino ter stopil med nepovezane poslance.

Po tistem, ko sta med nepovezanimi poslanci pristali še poslanki tedanjega Zavezništva Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček, so oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev, Dobovšek pa je prevzel njeno vodenje. Pozneje se jim je pridružil še Franc Laj, prav tako izvoljen na listi SMC.

Da bo Dobovšek, sicer tudi profesor na Fakulteti za varnostne vede, svoje ideje v politiki poskušal uresničevati skozi lastno stranko, je nakazal že z ustanovitvijo zavoda Dobra država pred dvema letoma. Tudi skozi zavod so v javnost pronicale njegove kritike, usmerjene v aktualno oblast in težave v družbi.