c S

Veleposlanica ZDA na Hrvaškem: Popolnoma nevtralni glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško

17.11.2017 11:10 Zagreb, 17. novembra (STA) - Ameriška veleposlanica na Hrvaškem Julieta Valls Noyes je v pogovoru za današnji hrvaški Večernji list ponovila, da je stališče ZDA v primeru slovensko-hrvaškega vprašanja meje "popolnoma nevtralna". V Washingtonu pričakujejo, da se bosta vladi Slovenije in Hrvaške pogovarjali in dosegli sporazum v sporu o meji, je dejala.

"Zelo jasno smo povedali Ljubljani, Zagrebu in Bruslju, da naše stališče glede spora o meji med Hrvaško in Slovenijo temelji na popolni nevtralnosti," je Valls Noyesova odgovorila na vprašanje, ali je možno odgovor vodje ameriške diplomacije Rexa Tillersona slovenskemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu pojasniti kot podporo hrvaškim stališčem pri zavračanju junijske arbitražne razsodbe.

Veleposlanica ZDA je dodala, da sta Hrvaška in Slovenija partnerja v Evropski uniji in zvezi Nato. Kot je poudarila, ZDA podpirajo sporazum o meji, ki ga bosta dosegli vladi, a ne želijo na noben način določati formata niti vsebine takšne rešitve. Menijo, da je vsaka pobuda o pogovorih, ki bo vodila v smeri rešitve spora o meji, dobrodošla.

Med drugim je dejala, da je ponosna, ker so ameriški vlagatelji iz finančnega sklada Knighthead Capital Management prispevali k sistemski rešitvi velike krize v hrvaškem koncernu Agrokor.

Omenila je tudi, da imata Madžarska in Hrvaška skupni interes, ko gre za energetsko varnost, kot sta odprtje terminala za utekočinjeni plin na otoku Krku in reševanje spora o upravljanju v hrvaški energetski družbi Ina. Dodala je, da je bila seznanjena z "načelnim interesom nekega zahodnega podjetja" za prevzem delnic madžarske energetske družbe Mol v Ini, a več podrobnosti ni želela razkriti.

Valls Noyeseva se bo kmalu vrnila v ZDA, administracija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je za novega veleposlanika v Zagrebu izbrala Roberta Kohorsta, ki bo deveti ameriški veleposlanik na Hrvaškem od leta 1992. Veleposlanica ZDA v odhodu je dejala, da ne gre za spremembo iz političnih razlogov, temveč za običajen postopek po spremembi oblasti v Washingtonu.