c S

Agrokor po oceni pristojnih ne predstavlja več sistemskega tveganja za hrvaško gospodarstvo

17.11.2017 08:47 Zagreb, 16. novembra (STA) - Svetovalno telo v postopku izredne uprave v hrvaškem koncernu Agrokor je na današnjem srečanju na gospodarskem ministrstvu soglašalo, da v največji hrvaški gospodarski družbi ni več sistemskih tveganj, ki bi lahko povzročila nenadzorovani zlom koncerna ter ogrozila celotno gospodarstvo.

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martina Dalić je sejo petčlanskega svetovalnega telesa sklicala po objavi zadnjega mesečnega poročila izredne uprave Agrokorja za obdobje med 11. oktobrom in 10. novembrom.

Obravnavali so načrt trajnostnega razvoja, revidirana finančna poročila in prijavljene terjatve ter razpravljali o trenutnem poslovnem in finančnem stanju v Agrokorju in izvajanju vseh ukrepov izredne uprave, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Kot so dodali, so svetovalci soglašali, da so zahvaljujoč uveljavitvi zakona o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetjih, t. i. lex Agrokor, odstranjena sistemska tveganja, ki so grozila z zlomom koncerna in bi posledično lahko negativno vplivala na celotno gospodarstvo. Zakon je omogočil stabilnost poslovanja in ohranitev delovnih mest, so še ocenili.

Sklenili so, da postopek izredne uprave še naprej poteka po dobri poti ter da so uresničeni pogoji, ki izredni upravi omogočajo, da se posveti pripravi načrta za dogovor o finančnem prestrukturiranju, o kateri bodo odločali upniki.

Svetovalno telo so ustanovili maja letos v skladu z omenjenim zakonom, da bi na zahtevo ministrstva za gospodarstvo ali pristojnega sodišča podalo mnenja o odločitvah in potezah izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor, Anteja Ramljaka.

Dalićeva je za vodjo telesa imenovala predsednico hrvaškega združenja delodajalcev (Hup) Gordano Deranjo. Člani so še predsednik hrvaške gospodarske zbornice, glavni direktor Hupa, predsednik združenja tujih vlagateljev na Hrvaškem ter predstavnika sindikatov. Predsednika sindikata zaposlenih v kmetijstvu, prehrambeni in tobačni industriji ter vodnem gospodarstvu in sindikata trgovine se v svetovalnemu telesu izmenjujeta vsake tri mesece.