c S

Porota v korupcijskem procesu proti demokratskemu senatorju Menendezu iz New Jerseyja brez odločitve

17.11.2017 08:26 Newark, 16. novembra (STA) - Zvezna porota sodišča v Newarku ni bila sposobna sprejeti enotne odločitve glede krivde ali nedolžnosti demokratskega senatorja iz New Jerseyja Boba Menendeza, ki so ga zvezni tožilci preganjali zaradi domnevne korupcije. Tožilci lahko začnejo znova ali pa odnehajo.

Menendez je po treh letih, odkar je nad njim visela obtožnica, sedaj lahko nekaj časa miren, vendar pa ni izključeno, da se pravosodno ministrstvo ne bo spet spravilo nanj, tokrat pred drugo poroto.

Drugi proces bi se lahko potem zgodil ravno v času Menendezove kampanje za ponovno izvolitev v senat novembra 2018.

Porotniki v Newarku so dva meseca spremljali izjave številnih prič v procesu proti Menendezu in soobtoženemu očesnemu zdravniku ter prijatelju Salomonu Melgenu, vendar ni šlo.

Tožilci so trdili, da je Menendez od Melgena v zameno za politične usluge prejemal takšna in drugačna darila v skupni vrednosti 750.000 dolarjev. Šlo naj bi za hotelske nočitve, potovanja, počitnice, prispevke za politične kampanje in podobno.

Menendez pa je posredoval v zdravnikovem prepiru z zvezno vlado okrog plačevanja zdravstvenih storitev, pritiskal naj bi na zvezno vlado, da Melgenu pomaga dobiti pristaniško varnostno pogodbo v Dominikanski republiki, pomagal pa naj bi tudi pri urejanju vizumov za tri Melgenove nekdanje ljubice.

Menendezovi odvetniki niso niti skušali zanikati, da sta politik in zdravnik prijatelja ter da je Menendez skušal večkrat pomagati. Vendar pa so zanikali, da bi šlo za "quid pro quo", torej da bi Menendez naredil nekaj zato, ker mu je Melgen plačal. Tožilci niso uspeli najti nobenega dokaza v zvezi s tem in del porotnikov je to pač razumel kot normalen odnos med prijateljema.

Pregon zveznih senatorjev zaradi korupcije se za zvezne tožilce doslej skoraj nikoli ni dobro končal, ker je treba dokazati, da je senator storil nekaj v zameno za darilo.

Leta 2008 so obtožili republikanskega senatorja iz Aljaske Teda Stevensa, ki je dobil darila v vrednosti 250.000 dolarjev, in sicer od gradbenikov, ki so mu renovirali hišo. Stevens je bil obsojen, kasneje pa oproščen, ko se je med prizivom ugotovilo, da so tožilci pred obrambo skrili nekaj razbremenilnih dokazov. Leta 2010 je senator potem umrl.