c S

Vlada o gospodarskih temah

17.11.2017 08:44 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada je danes sprejela predlog zakona o spodbujanju investicij, ki med drugim pri pridobivanju spodbud izenačuje domače in tuje vlagatelje. Potrdila je tudi predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki med drugim določa določa najvišji znesek turistične takse, uvaja pa dodatno promocijsko takso.

Cilj predloga zakona o spodbujanju investicij je določitev ustrezne pravne podlage za spodbujanje začetnih investicij s sledenjem načelu enake obravnave domačih in tujih vlagateljev. Za namen spodbujanja investicij po zakonu je v naslednjih dveh letih predvidenih nekaj več kot 24 milijonov evrov. "Končno prihajamo do sistema, v katerem bodo imeli vsi investitorji enake pogoje," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Predlog zakona opredeljuje tudi strateške naložbe in podporo trajnostno naravnanim investicijam.

Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma med drugim določa najvišji možni znesek turistične takse pri 2,50 evra, gostje pa bodo še dodatno plačali promocijsko takso - ta znaša 25 odstotkov zneska obračunane turistične takse. Na ta način naj bi za turistično promocijo Slovenije, ki jo izvaja STO, zbrali dodatnih slabih pet milijonov evrov. Kot je na novinarski konferenci spomnil Počivalšek, si je sam ob začetku mandata prizadeval, da bi se sredstva za promocijo slovenskega turizma v tujini dvignila do 20 milijonov evrov. "Tega z novim zakonom ne bomo povsem dosegli, se bomo pa temu približali," je pojasnil.

Vlada je sklenila, da bo Slovenija kandidirala za sedež varnostno nadzornega centra Galileo. Tega bodo iz Velike Britanije prenesli na novo lokacijo, kjer bo z delovanjem začel marca 2019, so v sporočilu za javnost zapisali na uradu vlade za komuniciranje. Slovenija ima v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe varnostno nadzornega centra Galileo, končna odločitev o novem sedežu pa naj bi bila sprejeta januarja 2018.

Vlada je sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za Letališče Edvarda Rusjana Maribor in imenovala delovno skupino za njegovo pripravo. V okviru DPN je načrtovana širitev območja obstoječega letališča v skladu z razvojnimi dokumenti in usmeritvami države, lokalne skupnosti in nosilcev urejanja prostora v najširšem pomenu načrtovanja.

Vlada je dala soglasje Luki Koper za premik skladiščnih blokov na kontejnerskem terminalu in infrastrukturo za E-RTG. Za to investicijo v vrednosti 7,5 milijona evrov je vlada že dala soglasje leta 2015, a se je ocenjena vrednost investicije spremenila in presega višino zadnje obračunane letne koncesijske dajatve, zaradi česar je potrebno novo soglasje vlade. Nova ocenjena vrednost je 10,254 milijona evrov brez DDV, Luka Koper pa bo naložbo predvidoma končala konec 2018.

Vlada je izdala soglasje kmetijskemu ministrstvu za prevzemanje in plačevanje obveznosti preko načrtovanih pravic porabe v sprejetem finančnem načrtu za letos. Ministrstvo ima v sprejetem finančnem načrtu za letos načrtovanih 7,5 milijona evrov namenskih sredstev, v veljavnem finančnem načrtu pa trenutno 14,1 milijona evrov razpoložljivih pravic porabe, kar je posledica prenosa neporabljenih sredstev iz leta 2016 in ustvarjenih prihodkov v letu 2017. Po ocenah bodo načrtovane pravice porabe na namenskih postavkah glede na sprejeti finančni načrt presegli za 6,7 milijona evrov, največje odstopanje izplačil od sprejetega proračuna se nanaša na proračunsko postavko namenjeno Gozdnemu skladu.

Vlada je dala soglasje k sklenitvi pogodbe o okvirnem kreditu kot solidarni porok družbi BSP do višine glavnice 1,75 milijona evrov z morebitnimi stranskimi obveznostmi ter za svoje obveznosti do banke v zavarovanje banki izroči bianco menice.

Vlada je zavrnila pritožbo Nuklearne elektrarne Krško (Nek) zoper odločbo ministrstva za javno upravo, da ima Nek status javnega naročnika.

Vlada je imenovala delovno skupino za pripravo akcijskega načrta Slovenija - dežela zagonskih podjetij (startupov). Delovno skupino sestavljajo predstavniki ministrstev, ki pokrivajo posamezna področja oz. katerih področja (ne)posredno zadevajo zaznane ovire skupnosti zagonski (startup) podjetij in bodo aktivno sodelovala preučitvi zaznanih ovir in pri iskanju rešitev. V delovni skupini poleg tega sodelujejo tudi predstavnik Slovenskega podjetniškega sklada in predstavniki startup skupnosti.

Vlada je za članico sveta Agencije RS za javnopravne evidence in storitve imenovala Vesno Milanovič. Ta bo petletni mandat nastopila 21. novembra.