c S

Slovenija kandidira za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo

17.11.2017 08:43 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep o kandidaturi Slovenije za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo (GSMC), ki se bo po izstopu Velike Britanije iz EU preselil na novo lokacijo, kjer bo začel delovati marca 2019.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), ima Slovenija v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe varnostno-nadzornega centra Galileo. Končna odločitev o novem sedežu naj bi bila sprejeta januarja prihodnje leto, marca pa naj bi bil predvidoma sklenjen sporazum o sedežu z izbrano državo članico. Istočasno naj bi začel GSMC z delovanjem na novi lokaciji v omejenem obsegu, polno delovanje na novi lokaciji pa je predvideno marca 2019.

Slovenija bi v primeru uspešne kandidature od začetka marca 2018 do konca marca 2019 zagotavljala pokritje vseh obratovalnih stroškov tega centra, po začetku njegovega polnega delovanja pa bi zagotavljala 50 odstotkov obratovalnih stroškov. Ocenjeni skupni mesečni obratovalni stroški centra v polnem delovanju znašajo 60.000 evrov mesečno. Če bo kandidatura Slovenije uspešna, bodo sredstva za omenjene stroške naknadno zagotovljena v proračunu, so navedli v Ukomu.

Na vladi ocenjujejo, da bi bil sedež GSMC v Ljubljani v izjemnem interesu države, tudi zaradi cilja, da Slovenija postane polnopravna članica Evropske vesoljske agencije. Vsi stroški, ki bi jih Slovenija imela z delovanjem GSMC na svojem ozemlju, se štejejo kot njen prispevek k delovanju evropskega vesoljskega programa.

Evropski sistem Galileo je eden izmed gonil digitalne revolucije in bo izboljšal natančnost ugotavljanja geografskega položaja, s čimer bo ključen za razvoj naslednje generacije tehnologij za določanje položaja, kot so avtomobili brez voznika, povezane naprave ali pametne mestne storitve. Na področju infrastrukture je delovanje sistema Galileo ključno tudi za nadaljnji razvoj in uvedbo kooperativnih inteligentnih prometnih sistemov, so še sporočili iz Ukoma.