c S

Po odločitvi sodišča lažje do stabilizacije Mercatorja

17.11.2017 08:29 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, da ne prizna postopka izredne uprave v hrvaškem Agrokorju v Sloveniji, pomeni, da bodo lahko upniki Agrokorja zahtevali poplačilo tudi iz delnic Mercatorja. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da bo mogoče s tem hitreje in bolj učinkovito priti do "stabilizacije" Mercatorja.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi ugovora Sberbank, medtem ko je ugovor države zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo. "V vsakem primeru je cilj, ki smo ga zasledovali, dosežen," je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal Počivalšek.

Vlada je sicer želela, da lex Agrokor v Sloveniji ne bi veljal iz drugih razlogov, in sicer ker da se "križa" z zakonom o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo (t.i. lex Mercator).

Počivalšek odločitve sodišča sicer še ni podrobno proučil, tako da podrobnejšega komentarja, kot je dejal, ni mogel dati.

Glede vpliva na Mercator, ki je v skoraj 70-odstotni lasti Agrokorja, je dejal, da o prihodnjih potezah Sberbank ne more govoriti, da pa bodo lahko sedaj upniki Agrokorja zahtevali poplačilo iz Agrokorjevega deleža v Mercatorju.

Država bo, je dodal, "interes stabilizacije Mercatorja" zasledovala kot doslej. "Odločitev sodišča po mojem osebnem mnenju to (stabilizacijo Mercatorja) omogoča na hitrejši in bolj učinkovit način," je dejal minister.

DZ je na predlog vlade aprila letos sprejel lex Mercator, na podlagi katerega je sodišče (na predlog vlade) za izrednega člana uprave Mercatorja imenovalo Gregorja Planteua, ki mora soglašati z vsemi posli med Mercatorjem ter Agrokorjem in njegovimi družbami. Vlada je namreč želela z zakonom preprečiti izčrpavanje Mercatorja, kar ji je, kot je ob predstavitvi poročila izrednega člana uprave v začetku septembra dejal Počivalšek, tudi uspelo.

V Mercatorju odločitve sodišča ne komentirajo, saj, kot so povedali za STA, "gre za stvar na ravni lastnika, ki jo skladno s pravili korporativnega upravljanja ne moremo komentirati".