c S

Vlada brez rešitve za Šamija

17.11.2017 08:29 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada je pregledala vse pravne možnosti, kaj lahko stori glede statusa sirskega begunca Ahmada Šamija ter ugotovila, da nima pristojnosti, da bi lahko v to zadevo posegla, je po seji povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je pojasnil prvak SD Dejan Židan, pa vlada danes za nobeno od možnih rešitev ni našla soglasja in o tem ni glasovala.

Po navedbah Erjavca je bilo na današnji seji vlade izpostavljenih veliko pravnih vidikov, kako bi se lahko lotili tega primera.

Pogovarjali so se zlasti o možnosti ugotavljanja obstoja interesa države, da Šami ostane v državi in dobi dovoljenje za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih. Ta določa izjeme, zlasti ko gre za osebe, ki so uspešne na znanstvenem, kulturnem in športnem področju, v konkretnem primeru pa teh elementov vlada ni zaznala, je po dolgi razpravi vlade povedal Erjavec. Možnost odločanja po tem členu je namreč v minulih dneh napovedal premier Miro Cerar.

Zadeva tako ostaja v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, ki je sicer izdalo odločbo o deportaciji Šamija.

Židan je dodal, da so bili danes na mizi različni predlogi, predsednik vlade pa je ugotovil, tako domneva Židan, da za nobenega nima potrebne večine, zato je to točko umaknil oz. zaustavil.

Ob tem je Židan napovedal, da se bo sam še naprej zavzemal za to, da se človečnost in humanost v Sloveniji kažeta z dejanji, ne le velikimi besedami.

Tudi Židan je spomnil, da so rešitev iskali ves dan, bile so različne možnosti, "predsednik pa je verjetno preverjal, pri kateri bo imel večino prisotnih ministrov". Ni želel pojasniti, za katero rešitev si je sam prizadeval. Je pa povedal, da je zanj sprejemljiva vsaka rešitev, ki ohranja človeško dostojanstvo in "Slovenija to v praksi, če hoče, tudi zmore". Se pa Židan strinja, da mora biti katera koli rešitev sprejeta po pravni poti.

Da bo vlada danes razpravljala o Šamiju, so sicer dopoldne po sestanku koalicije že napovedali koalicijski partnerji. Iz urada za komuniciranje so nato pojasnili, da širitev dnevnega reda ni bila sprejeta, potem pa je vlada o tem vendarle razpravljala celo več ur, sicer z dvema prekinitvama.