c S

Socialni vrh EU iskanje stika z ljudmi v boju proti evroskeptikom

17.11.2017 09:09 Bruselj/Göteborg, 17. novembra (STA) - Voditelji članic EU bodo danes v Göteborgu razpravljali o socialnih temah. To je poskus evropske politične elite, da naslovi prave skrbi državljanov v boju s populisti in evroskeptiki za naklonjenost volivcev, pri čemer analitiki opozarjajo, da za zagotovitev socialnih pravic potrebujemo več od visokoletečih političnih obljub.

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Miro Cerar ob spremstvu ministrice za delo Anje Kopač Mrak, socialni partnerji in drugi predstavniki civilne družbe bodo razpravljali o spodbujanju pravičnih delovnih mest in rasti.

Z osredotočenostjo na socialne teme želi EU nasloviti prave skrbi ljudi. Socialni vrh bo zato po navedbah organizatoric, švedske vlade in Evropske komisije, interaktiven in odprt. Nekatere dele razprave bo mogoče v živo spremljati po spletu.

Predvidene so tri vzporedne razprave o dostopu do trga dela, o pravičnem zaposlovanju in delovnih pogojih ter o podpori tranziciji ob menjavi delovnih mest. Slovenski premier bo sodeloval v razpravi o pravičnem zaposlovanju.

V sklopu vrha bo podpisan dokument o evropskem stebru socialnih pravic. Ob kosilu pa bodo voditelji razpravljali tudi o vlogi izobraževanja in kulture pri soočanju z izzivi socialnih razlik, digitalizacije, lažnih novic, populizma in ksenofobije.

Vrh, na katerem bo sicer manjkala najvplivnejša evropska političarka, nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo zaradi koalicijskih pogajanj ostala v Berlinu, bo kljub temu "pomemben in simboličen socialen trenutek", poudarjajo v Evropski komisiji.

Politično priznanje pomena socialne Evrope je korak v pravo smer, a podpora projektu še ne pomeni njegove izvedbe; za zagotovitev evropskih socialnih pravic potrebujemo več od izjav, pa opozarja analitičarka bruseljskega think tanka EPC Claire Dheret.