c S

Skupnost občin Slovenije kritična do predlagane promocijske takse v turizmu

16.11.2017 15:42 Ljubljana, 16. novembra (STA) - V Skupnosti občin Slovenije so poudarili, da so spremembe zakona o spodbujanju razvoja turizma potrebne, številne predloge določb v zakonu podpirajo. Jih pa skrbi, da se bo zataknilo v postopku sprejemanja, predvsem zaradi turistične in promocijske takse. Med drugim si želijo bolj pravične razporeditve bremen med deležnike v turizmu.

"Številne predloge določb v zakonu občine podpirajo in si hkrati želijo, da bi zakon čim prej sprejeli," so iz Skupnosti občin Slovenije sporočili za STA, potem ko je vlada na današnji seji potrdila besedilo novega zakona o spodbujanju razvoja turizma.

Težave, na katere opozarjajo občine, gredo na račun nove, promocijske takse, ki prinaša veliko vprašanj in nezadovoljstva, so zapisali v skupnosti občin. "Več in boljšo promocijo si želijo vsi deležniki, tudi občine. Promocijska taksa kot nov vir sredstev za ta namen pa je po mnenju Skupnosti občin Slovenije nepotrebna," so poudarili.

Ob tem namreč spominjajo na sistemski vir za namen promocije, in sicer sredstva koncesnin od iger na srečo. "V lanskem letu se je iz tega naslova na državni ravni zbralo več kot 18 milijonov evrov. Ta sredstva bi se morala dejansko porabiti za promocijo turizma in ne za različne namene, ki se financirajo iz integralnega proračuna," so prepričani.

S promocijsko takso bi ob predpostavkah, da vse občine dvignejo turistično takso za 100 odstotkov in da število nočitev ostane enako kot lani, za promocijo Slovenije lahko zbrali največ 5,8 milijona evrov. To je le tretjina koncesnin, so opozorili.

Po mnenju Skupnosti občin Slovenije bi morala država za promocijo turizma tako v prvi vrsti uporabiti svoja, za to namenjena sredstva. "To pomeni, da je potrebno v zakonu o izvrševanju proračuna zapisati, da so koncesijske dajatve iger na srečo namenski vir za promocijo turizma," so poudarili.

Tako bi za promocijo zagotovili več sredstev, kot bi jih s predlagano promocijsko takso, ki naj bi se za državno nalogo zbirala preko lokalnih proračunov. Veliko nejasnosti je tudi glede samih postopkov, npr. kdo (občine ali država) je pristojen za nadzor in v katerem delu.

Hkrati pa na Skupnosti občin Slovenije menijo, da bi morali deležniki v turizmu, če tovrstne "namenskosti" koncesijskim dajatvam ni mogoče pripisati, prispevati enakovredno. "Gospodarski sektor bo imel iz naslova boljše promocije in posledičnega pričakovanega večjega obiska turistov neposredne pozitivne poslovne učinke, zato bi pripravljavec zakona moral pravično razdeliti breme stroškov promocije med vse deležnike, vključno z gospodarstvom," so poudarili.

Po prejšnjem predlogu zakona bi breme nosile občine, saj bi del turistične takse, ki je lokalni vir sredstev, nakazovale državi, medtem ko trenutno aktualna različica zakona uvaja novo dajatev, promocijsko takso, ki bremeni turista.

Na Skupnosti občin Slovenije izražajo predvsem bojazen, da bodo glede promocijske takse mnenja različnih deležnikov tako deljena, da bo to vplivalo na celoten proces sprejemanja zakona. Ta sicer, kot so znova poudarili, prinaša tudi veliko dobrih in težko pričakovanih sprememb.

Vlada je na današnji seji potrdila besedilo predloga zakona o spodbujanju razvoja turizma. Ta med drugim določa najvišji možni znesek turistične takse pri 2,50 evra, gostje pa bodo še dodatno plačali promocijsko takso v višini 25 odstotkov turistične.

Tako naj bi se sredstva za promocijo turistične ponudbe v tujini, ki jo vodi Slovenska turistična organizacija, povečala za okoli 4,7 milijona evrov. Dodatna finančna sredstva v ocenjeni skupni višini 6,9 milijona evrov letno pa naj bi za razvoj turizma pridobile tudi občine.