c S

Rusija opozorila Voice of America in Radio Free Europe, da tvegata označbo "tuji agent"

16.11.2017 15:02 Moskva, 16. novembra (STA) - Rusko pravosodno ministrstvo je danes opozorilo radijski postaji, ki prejemata finančna sredstva iz ZDA, Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty, da tvegata, da se bosta morali označiti za "tuje agente". Poleg njih je ministrstvo obvestilo tudi več podružnic obeh radijskih postaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spodnji dom ruskega parlamenta je v sredo potrdil nova pravila, v skladu s katerimi bodo lahko za "tuje agente" označili katerikoli medij, ki prejema finančna sredstva iz tujine. Pravila, ki so sicer odgovor na ukrepe ZDA proti ruskim medijem, naj bi začela veljati prihodnji teden. Dopolnila zakona mora potrditi še zgornji dom parlamenta, podpisati pa ga bo moral tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Pravosodno ministrstvo je sicer potrdilo poročanje medijev, da bosta za "tuje agente" označena Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty.

Pri novih pravilih gre za dopolnitev zakona iz leta 2012, v skladu s katerim lahko za "tuje agente" označijo nevladne organizacije, ki prejemajo finančno podporo iz tujine. Po novem bodo tudi določeni mediji deležni dodatnih pogojev in zahtev glede delovanja in če jih ne bodo izpolnili, jim grozi ustavitev dejavnosti.

Gre za odgovor Moskve na ukrepe ZDA, ki so od dopisništva ruske državne televizije RT zahtevali, da se registrira kot tuji agent. V nasprotnem primeru so ZDA zagrozile z zaprtjem transakcijskega računa in aretacijo vodje dopisništva. Za pristojne oblasti v ZDA RT in ruska tiskovna agencija Sputnik sedaj nista več običajni medij, ampak jih imajo za kanale ruske propagande. RT se je sicer že registrirala kot tuji agent.

Radio Liberty je v sredo sporočil, da se ruskega zakona ne more razumeti kot odgovor na ameriške ukrepe, saj se tuji mediji in novinarji v Rusiji spopadajo z več ovirami, kot ruski v ZDA.