c S

ZSSS poziva delodajalce k izplačilu 13. plače

16.11.2017 14:40 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je pozvala delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v novembru in decembru zagotovijo izplačilo 13. plač. Ob tem so delodajalce spomnili, da so izplačila iz naslova uspešnosti poslovanja davčno razbremenjena.

V ZSSS delodajalce pozivajo, da najkasneje decembra zagotovijo izplačilo "božičnice" v vseh primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

"Prav tako opozarjamo, da so izplačila iz naslova uspešnosti poslovanja od 1. januarja, tako zaradi pobud ZSSS kot dogovora med socialnimi partnerji, davčno razbremenjena," so zapisali.

Zakon o dohodnini za leto 2017 namreč določa, da zaposleni ob izplačilu 13. plače ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost, enkrat v koledarskem letu, od izplačila plačajo zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 70 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih pa je oproščen plačila dohodnine.

"Tudi letos smo si socialni partnerji prizadevali za nadaljnjo davčno razbremenitev izplačil iz naslova uspešnosti poslovanja, zaradi česar je predvideno, da se bo v letu 2018 znesek, ki bo oproščen plačila dohodnine povišal, in sicer s sedanjih 70 odstotkov na 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih," so še dodali v sporočilu za javnost.