c S

Papež dopušča možnost opustitve zdravljenja umirajočih

16.11.2017 14:39 Vatikan, 16. novembra (STA) - Čeprav je evtanazija "vedno napačna odločitev", bi bilo v nekaterih primerih dopustno opustiti zdravljenje umirajočih, je danes dejal papež Frančišek in s tem potrdil stališče katoliške cerkve glede končanja življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na konferenci Svetovnega zdravstvenega združenja o tej temi v Vatikanu je papež pojasnil, da dogma o svetosti človeškega življenja ne upravičuje "preveč prizadevnega" zdravljenja na smrt bolnih ljudi.

"Nesprejetje ali celo opustitev neproporcionalnih ukrepov pomeni, da se izognemo preveč prizadevnemu zdravljenju. Z etičnega vidika je to nekaj povsem drugega kot evtanazija, ki je vedno napačna," je poudaril papež Frančišek.

Dodal je, da nihče ni zavezan k temu, da za umirajoče uporabi vsa možna zdravila, tako da je lahko ukinitev ali opustitev zdravljenja "moralno dovoljena". Po njegovem prepričanju gre za odgovorno priznavanje "meja naše umrljivosti".

"V demokratičnih družbah je treba ta občutljiva vprašanja obravnavati mirno, resno in premišljeno ter se dogovoriti o rešitvah tudi na pravni ravni," je sklenil Frančišek.