c S

Vlada potrdila predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma

16.11.2017 14:06 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada je potrdila besedilo predloga zakona o spodbujanju razvoja turizma. Ta med drugim določa najvišji možni znesek turistične takse pri 2,50 evra, gostje pa bodo še dodatno plačali promocijsko takso. Na ta način naj bi za turistično promocijo Slovenije, ki jo izvaja STO, zbrali dodatnih slabih pet milijonov evrov.

Zakon določa način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni in za to potrebna sredstva. Med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo (STO), ki ostaja nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije.

Kot je na novinarski konferenci spomnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, si je sam ob začetku mandata prizadeval, da bi se sredstva za promocijo slovenskega turizma v tujini dvignila do 20 milijonov evrov. "Tega z novim zakonom ne bomo povsem dosegli, se bomo pa temu približali," je pojasnil.

Besedilo določa turistično takso in novost, promocijsko takso. Turistično takso določi občina in znaša do 2,50 evra. Gre za "pomembno povečanje" v primerjavi s sedanjo takso 1,265 evra, je poudaril Počivalšek. Kot je dodal, bodo z višjo turistično takso občine med drugim lahko do neke mere regulirale število gostov na določeni destinaciji.

Promocijska taksa se medtem obračuna poleg turistične in znaša 25 odstotkov zneska obračunane turistične takse. Če bo občina določila turistično takso v najvišjem možnem znesku, torej 2,50 evra, bo promocijska taksa znašala 0,625 evra. To pomeni, da bo gost ob plačilu stroška prenočevanja plačal obe taksi v skupni višini 3,125 evra.

Na gospodarskem ministrstvu pričakujejo, da se bo na ta način obseg sredstev za STO povečal za okoli 4,7 milijona evrov. "Ta vir, za razliko od drugih možnih virov financiranja, ne bo predstavljal dodatne finančne obremenitve gospodarstva, saj bo to takso plačal gost hkrati s plačilom turistične takse oziroma storitve prenočevanja," so zapisali.

Dodatna finančna sredstva v ocenjeni skupni višini 6,9 milijona evrov letno, bodo za razvoj turizma pridobile tudi občine. "Te z možnostjo večjega povišanja turistične takse prevzemajo tudi bistveno večjo obveznost za razvoj turizma na svojem območju," so poudarili. Predlog zakona sicer določa le najvišji možni znesek turistične takse, občine pa lahko določijo tudi nižjega.

Kot je še dodal Počivalšek, imamo v Sloveniji 212 občin, 95 odstotkov obstoječe turistične takse pa trenutno plača 33 občin. Nekaj več kot 40 občin turistične takse sploh ne zaračunava. Minister je prepričan, da občine k temu vprašanju pristopajo odgovorno, so pa po njegovih besedah tudi same v zadnjem času precej pritiskale za hitro sprejetje zakona.

Predlog zakona med drugim ureja tudi poklic turističnega vodnika, pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane. Poklic turističnega vodnika torej ostaja reguliran, poklic turističnega spremljevalca pa ne, je dodal Počivalšek.

Prav tako novi zakon na novo ureja pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov, ki so po besedah Počivalška "bistveno poenostavljeni". Urejeno je tudi področje organizacije šolskih ekskurzij in podobnih aktivnosti verskih skupnosti ter društev, kot so planinska in taborniška.

Počivalšek je povedal še, da so si na ministrstvu želeli začetek veljave zakona z začetkom prihodnjega leta, vendar to sedaj ne bo uresničljivo. Kdaj bodo nova pravila začela veljati, torej še ni jasno, minister pa pričakuje potrditev zakona v začetku 2018.