c S

Vrhovno sodišče v Kambodži razpustilo glavno opozicijsko stranko

16.11.2017 14:16 Phnom Penh, 16. novembra (STA) - Vrhovno sodišče v Kambodži je danes ukazalo razpustitev glavne opozicijske stranke, kar so kritiki označili za "smrt demokracije" v državi. Kamboška stranka narodne rešitve (CNRP) je sicer veljala kot edina prava izzivalka premierja Kambodže Hun Sena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče se je strinjalo z notranjim ministrstvom, ki je stranko obtožilo zarotništva, da namerava s pomočjo ZDA izvesti "barvno revolucijo". Sodišče je izdalo še prepoved sodelovanja v politiki za pet let za vodjo stranke Kema Sokha, nekdanjega vodjo Sama Rainsyja in 116 drugih predstavnikov CNRP.

Vlada že več mesecev blokira opozicijo, medije in nevladne organizacije. Kritiki ocenjujejo, da se želi Hun Sen tako utrditi na položaju pred parlamentarnimi volitvami julija prihodnje leto.

"Nikoli nismo dvomili, kako se bo sodišče odločilo," je dejal namestnik direktorja ameriške organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Phil Robertson v izjavi. "To je smrt demokracije v Kambodži," je dodal.

Razpustitev CNRP je omogočila sporna zakonodaja, ki jo je vlada sprejela v začetku leta. Stranka pa se na odločitev ne more pritožiti. Vodja stranke Kem Sokh, ki so ga aretirali 3. septembra, pa medtem še vedno čaka na sojenje zaradi domnevne izdaje.

Hun Sen, pripadnik zloglasnega režima Rdečih Kmerov v 70. letih prejšnjega stoletja, je postal kamboški premier pred skoraj tremi desetletji. Priljubljenost mu je narasla, ko je uničeno državo konec 70. let povzdignil v državo z najbolj cvetočim gospodarstvom v Jugovzhodni Aziji.

Na parlamentarnih volitvah leta 2013 je njegova ljudska stranka (CPP) zmagala in dobila 68 poslancev, opozicijska CNRP pa 55. Kljub temu je bil to najslabši volilni rezultat za CPP od leta 1998, saj je izgubila 22 sedežev.

To kaže na upadanje podpore Hun Senu, ki se že dlje časa sooča z obtožbami o nespoštovanju človekovih pravic. 65-letni premier sicer velja za enega od azijskih voditeljev z najdaljšim stažem na oblasti.