c S

Z odškodninsko tožbo nad Verbund danes še lastniki hiš v Dogošah

16.11.2017 10:46 Maribor, 16. novembra (STA) - Nov uvodni narok v seriji tožbenih zahtevkov zoper avstrijski Verbund zaradi domnevne krivde pri povzročeni škodi ob poplavah novembra 2012, ki so se v zadnjem mesecu zvrstili na slovenjegraškem in mariborskem sodišču, se je danes v Mariboru zaključil na enak način kot ostali. Sodnik Marko Čagran je napovedal imenovanje skupnega sodnega izvedenca.

Skupina lastnikov hiš z območja Dogoš je pod okriljem odvetnika Davorja Ozmeca vložila skupno tožbo, s katero od Verbunda terja plačilo skoraj 360.000 evrov odškodnine. Ozmec je danes med dokaze priložil nekaj fotografij iz 5. novembra 2012, torej v dnevih pred poplavami, ki kažejo razmere na tem območju ob nizkem vodostaju.

Ob tem je tožeča stran prejšnji teden vložila obširno pripravljalno vlogo, s katero so se pravni zastopniki Verbunda iz odvetniške pisarne Andrič zgolj seznanili, sodnik pa jim je danes dal 30-dnevni rok za odgovor. Odvetniški kandidat iz omenjene pisarne Matej Brajnik je danes sodišču prav tako vložil prvo pripravljalno vlogo, na katero mora nasprotna stran prav tako odgovoriti v 30 dneh.

Ob tem je Brajnik navedel, da ni izrecnega dokaza, da je škoda pri tožnikih nastala prav v času poplav, prav tako toženi strani po njegovem ni znan način cenitve škode, ki izhaja iz tožbenega zahtevka. S temi besedami se ni strinjal odvetnik Ozmec, ki je dejal, da so škodo natančno specificirali na kar tridesetih straneh.

Potem ko so danes pregledali seznam v spis vloženih dokaznih predlogov, med drugim vpogled v popis škode zavarovalne hiše Generali, hidrološko analizo, več fotografij, uradni zapisnik zasedanja stalne slovensko-avstrijske komisije, izvedensko poročilo in poročilo o škodi ter vrsto prevedenih avstrijskih dokumentov, je sodnik Marko Čagran obe strani pozval k plačilu predujma za imenovanje izvedenca za področje hidrologije in meteorologije.

Ob tem je sodnik, podobno kot prejšnji v drugih primerih s poplavami leta 2012 povezanimi tožbami zoper Verbund, napovedal, da bodo za vse te primere ob soglasju obeh strani skušali najti primernega izvedenca. S tem bi namreč po njegovih besedah poskrbeli za ekonomičnost in preglednost postopkov.

Osem fizičnih oseb v tem postopku bo tako moralo v naslednjih dneh odšteti 1000 evrov, enako vsoto tudi Verbund, če se to ne bi zgodilo, pa bi pomenilo, da od tožbe odstopajo. Vsi skupaj imajo 60 dni časa, da predložijo vprašanja, ki jih želijo nameniti izvedencu.

Ker se je v javnosti že omenjalo ime podjetja IBE iz Ljubljane kot možnega izvedenca, je odvetnika Ozmeca v izogib morebitnemu zavlačevanju postopka že danes zanimalo, ali ima Verbund kaj proti omenjeni družbi. Brajnik je sicer dejal, da se za zdaj podrobnejše analize sicer še niso lotili, a da obstaja možnost očitka o konfliktu interesov.

Čagran je obe strani v zvezi s tem opomnil, da bo sodišče v zvezi z imenovanjem izvedenca ravnalo enako kot v vseh drugih primerih, stranke v postopku pa bodo lahko imenovanju izvedenca ugovarjale v okviru postopka, o čemer bo nato sodišče odločilo s sklepom. Ob tem je še pripomnil, da je tudi sicer že dolžnost izvedenca, da sam ob imenovanju opozori na morebitne zadržke.