c S

VS ZN o usodi preiskave uporabe kemičnega orožja v Siriji

16.11.2017 08:14 New York, 16. novembra (STA) - Varnostni svet ZN bo danes odločal o usodi skupine preiskovalcev Združenih narodov in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki preiskuje napade s kemičnim orožjem v Siriji in ji danes poteče mandat. Tik pred zdajci bo glasoval o ruskem in ameriškem predlogu resolucije za enoletno podaljšanje preiskave.

ZDA in Rusija, zaveznica sirskega režima, sta vložili vsaka svoj predlog resolucije o podaljšanju mandata Skupnega preiskovalnega mehanizma (JIM), ki preiskuje uporabo kemičnega orožja v Siriji.

Po skoraj dveh tednih pogajanj Rusija in ZDA tudi tokrat nista uspeli premostiti razlik, tako da sta od članic VS ZN zahtevali ločeno glasovanje o njunih predlogih resolucije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državi se v predlogih strinjata samo o enoletnem podaljšanju mandata skupine.

Rusija v predlogu resolucije predlaga revizijo dela mehanizma in zadržanje njegovih ugotovitev o aprilskem napadu s kemičnim orožjem v Kan Šejkunu, dokler ne bo možna celovita in visokokakovostna preiskava na terenu.

Rusija je namreč ostro kritizirala poročilo JIM, v katerem je konec oktobra odgovornost za napad v Kan Šejkunu z živčnim plinom sarinom, ki je zahteval 80 življenj, pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Damask obtožbe zanika. Rusija pa vztraja, da poročilo mehanizma ni kredibilno, ker njegovi strokovnjaki niso obiskali Kan Šejkuna in niso pregledali vzorcev, ki bi bili po mnenju Moskve lahko podtaknjeni.

Washington pa na drugi strani v svojem predlogu resolucije, ki ima podporo evropskih članic VS ZN, zahteva sankcije proti odgovornim za uporabo kemičnega orožja v Siriji.

ZDA pri tem poudarjajo, da bo VS ZN, če preiskave ne bo podaljšal, podprl te zločine, na cedilu pa pustil sirske ljudi, ki trpijo zaradi napadov s kemičnim orožjem.

Glasovanje je napovedano za danes zvečer po srednjeevropskem času, le nekaj ur pred iztekom mandata mehanizma.

Ni še jasno, ali bo Rusija dala veto na ameriški predlog resolucije.

Rusija je že konec oktobra vložila veto na ameriški predlog resolucije o podaljšanja mandata JIM za leto dni. To je bila že deveta resolucija o Siriji, ki jo je Rusija blokirala z vetom. Nato pa je nasprotovala podaljšanju mandata še pred objavo poročila o Kan Šejkunu.

Mehanizem je bil na rusko-ameriško pobudo vzpostavljen leta 2015 in je doslej preiskoval več kot deset napadov s kemičnim orožjem v Siriji. VS ZN mu je lani za leto dni podaljšal mandat.