c S

Skupina Mercator v devetmesečju s skoraj 10 milijoni evrov dobička

16.11.2017 07:39 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Skupina Mercator je v devetih mesecih ustvarila 9,9 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani pridelala 1,7 milijona evrov izgube. Gre za rezultat iz ohranjenega poslovanja, torej brez družb Modiana in Intersport ISI, ki sta po koncu lanskega devetmesečja dobila nove lastnike.

Matična družba Poslovni sistem Mercator je v devetmesečju medtem ustvarila 15,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 158 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kot so sporočili iz Mercatorja, je skupina v devetih mesecih izboljšala poslovno uspešnost in učinkovitost poslovanja, kar se kaže tudi v višjem bruto dobičku iz poslovanja (EBITDA).

Ta je v devetih mesecih dosegel 89,2 milijona evrov, kar je za 14,6 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Gre sicer za rezultat, ki ne upošteva poslovanja odprodanih dejavnosti. Po koncu lanskega devetmesečja sta namreč nove lastnike uradno dobila družbi Modiana in Intersport ISI. Prva je pristala v rokah družbe Montecristo SL, v kateri sta moči združila Montecristo Holding v lasti hongkonške družbe Emkay Investments in podjetnik Goran Kristan, drugo pa je prevzel poljski sklad Enterprise Fund VII. Mercator je skladno z odločitvijo regulatorja trga zaprl tudi več trgovin v Srbiji.

Zvišal se je tudi EBITDA matične družbe skupine. Dosegel je 54,7 milijona evrov, kar je za 26 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Mercator je zmanjšal neto dolg do bank upnic. Ta je bil ob koncu septembra pri 794,2 milijona evrov, kar je 1,4 odstotka manj kot ob koncu 2016 in 5,9 odstotka manj kot ob koncu lanskega devetmesečja. Razdolževanje v družbi sicer vidijo kot eno ključnih predpostavk uspešnega nadaljnjega razvoja, saj bo to Mercatorju omogočilo potreben investicijski zagon. Vrednost naložb skupine v osnovna sredstva je bila sicer v devetmesečju s 36,6 milijona evrov za 31,2 odstotka manjša kot v enakem lanskem obdobju.

Prihodki skupine so dosegli 1,730 milijarde evrov, kar je 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju 2016. Na ravni matične družbe so bili prihodki z 962 milijoni evrov nižji za 2,6 odstotka.

V Mercatorju ob tem izpostavljajo, da prihodki iz osnovne dejavnosti rastejo, plačilni pogoji do dobaviteljev pa ostajajo stabilni.

V Sloveniji in Črni gori so bili tako prihodki od prodaje blaga v osnovni dejavnosti višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta, v Srbiji pa Mercator beleži padec predvsem zaradi omenjenega zaprtja trgovin. Skupina sicer v Sloveniji ustvari 57 odstotkov prihodkov, v Srbiji 35 odstotkov, v BiH šest odstotkov, v Črni gori pa en odstotek.

Največji slovenski trgovec, ki je v večinski lasti insolventnega Agrokorja, ki je pod izredno upravo, se je v tretjem četrtletju uspešno vrnil na trg Bosne in Hercegovine. Od Konzuma BH je od septembra postopno prevzel dejavnost v 83 trgovinah, 26. oktobra pa še formalno odprl tudi svoji največji trgovini v Sarajevu in Banja Luki.

Skupaj je bilo v skupini na zadnji septembrski dan zaposlenih 20.795 ljudi, kar je 4,2 odstotka manj kot v tem času lani.