c S

Sindikati nezadovoljni s predlagano prispevno stopnjo za poklicne pokojnine

16.11.2017 07:35 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Ekonomsko socialni svet (ESS) je danes obravnaval predlog sprememb pokojninskega načrta sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, vendar sindikalna stran ocenjuje predlagano prispevno stopnjo kot prenizko. ESS tako ni dal soglasja k predlogu, ampak ga je vrnil skladu, ki naj upošteva pripombe s seje ESS.

Kapitalska družba je kot upravljavka sklada pripravila dve različici predloga v delu, ki se nanaša na prispevno stopnjo za delodajalce v poklicnem pokojninskem zavarovanju.

Obe predvidevata diferencirano prispevno stopnjo samo za tisto skupino zavarovancev, ki se jim do konca leta 2000 ni štela zavarovalna doba s povečanjem. Znašala naj bi 8,8 odstotka. Po obeh različicah se prehodno obdobje podaljša do konca leta 2019. Letna provizija za upravljanje sklada pa po predlogu znaša največ odstotek od povprečne letne čiste vrednosti sredstev sklada.

"Na sindikalni strani smo enotno nasprotovali podanemu predlogu," je za STA dejal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko. Višina prispevne stopnje mora biti po njegovih besedah taka, da bo v celoti omogočila koriščenje pravic iz zavarovanja in da zavarovanci ne bodo prikrajšani.

Po njegovih besedah je treba zagotoviti tudi, da bodo na voljo zadostna sredstva. Glede na to je treba po njegovih navedbah govoriti o vseh razredih zavarovancev, ne le o razredih zavarovancev, ki se jim do konca leta 2000 ni štela zavarovalna doba s povečanjem.

Poleg tega nasprotujejo podaljšanju prehodnega obdobja in menijo, da je višina upravljavske provizije še vedno previsoka.

Sindikati s člani na težkih delovnih mestih oz. mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče zanesljivo opravljati, se že od začetka leta zavzemajo za takšno prispevno stopnjo, kot je veljala pred začetkom letošnjega leta. Novi pokojninski načrt z veljavnostjo od začetka letošnjega leta pa je prispevno stopnjo znižal z 9,25 odstotka na osem odstotkov.

Svoje nezadovoljstvo so sindikati sredi januarja izrazili tudi na protestnih demonstracijah pred ministrstvom za delo.