c S

Vlada o zakonskih predlogih za spodbujanje investicij in turizma

16.11.2017 08:16 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada bo po napovedih obravnavala predlog zakona o spodbujanju investicij, s katerim želi obstoječe spodbude zbrati na enem mestu ter uvesti nove za domače in tuje investitorje. Na mizi ministrov bo tudi predlog prenovljenega zakona o spodbujanju turizma s podlago za dvig turistične takse, tudi s ciljem okrepitve promocije države.

Namen predloga zakona o spodbujanju investicij, ki so ga pripravili na gospodarskem ministrstvu, je urediti cilje in oblike spodbud na državni in lokalni ravni, pogoje in merila ter postopek dodeljevanja spodbud za začetne investicije in za ustvarjanje novih delovnih mest, povezanih z investicijami, poleg tega pa tudi druge aktivnosti spodbujanja investicij.

Gre tudi za odgovor ministrstva na očitke, da državi manjka sistemsko zakonsko orodje za spodbujanje tako domačih kot tujih naložb in da država s posebno obravnavo nekaterih tujih naložb, na primer s zakonom in pospešitvijo postopkov za Magnino investicijo v občini Hoče-Slivnica, diskriminira domače in tudi nekatere tuje investitorje.

Med največkrat omenjenimi novostmi predloga prenovljenega zakona o spodbujanju turizma pa je pravna podlaga za dvig turistične takse na ravni lokalnih skupnosti, katere del bi namenili za turistično promocijo Slovenije. Slovenska turistična organizacija, ki vodi promocijske aktivnosti, bi s tem dobila sistemski vir financiranja.

Vlada bo obravnavala še predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju. Z njim se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest direktorjev. Ti so marca 2006 prvi vstopili v plačni sistem, zaradi interventnih ukrepov pa se od leta 2012 njihove uvrstitve niso spreminjale, temveč so se določali le plačni razredi novoustanovljenih oseb javnega prava. Finančne posledice so na letni ravni ocenjene na 8,8 milijona evrov.