c S

DZ po desetih letih spet potrjuje proračun s presežkom

16.11.2017 08:16 Ljubljana, 16. novembra (STA) - DZ bo novembrsko sejo danes nadaljeval z glasovanjem o proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti. Ker se gospodarske razmere izboljšujejo, se bo proračun desetletju primanjkljajev izvil iz rdečih številk, vseeno pa se varčevalni ukrepi sproščajo le postopno. Pri konsolidaciji javnih financ namreč še nismo na cilju.

Poslanci so predloga proračunov za leti 2018 in 2019 pretresali v torek in sredo. Medtem ko je bila opozicija kritična in je opozarjala, da državljani višjih prilivov zaradi ugodnejših gospodarskih razmer ne občutijo v svojih žepih, pa je bilo med poslanci koalicije razbrati zadovoljstvo ob vnovičnem presežku.

Proračun za leto 2018 je DZ sprejel že novembra lani, zaradi izboljšanih razmer pa lahko vlada zdaj načrtuje za več kot 400 milijonov evrov višje prihodke. Prav tako se bodo povečali odhodki, a za precej manj, zato bo v proračunu ostalo za približno 50 milijonov evrov presežka. Podobne številke so načrtovane tudi za leto 2019.

"Višji prihodki bodo omogočili presežek v državni blagajni, hkrati pa bo več sredstev namenjenih prioritetam, investicijam na državni in lokalni ravni ter financiranju področij, ki so bila v preteklosti omejena z ukrepi," je v torek ob začetku proračunske razprave v DZ naštel premier Miro Cerar. Prioritete vlade tudi v naslednjem dveletnem obdobju ostajajo infrastruktura, znanost in zaposlovanje, zdravstvo in varnost v najširšem pomenu.

Vlada vztraja pri cilju, da se strukturni saldo sektorja država uravnoteži do konca leta 2020. To je po Cerarjevih besedah tudi razlog za previdno in postopno sproščanje varčevalnih ukrepov.