c S

Španiji zaradi nesreče tankerja Prestige 1,6 milijarde evrov odškodnine

15.11.2017 15:29 Madrid, 15. novembra (STA) - Sodišče v severozahodnem španskem mestu La Coruna je Španiji prisodilo 1,6 milijarde evrov odškodnine zaradi nesreče tankerja Prestige leta 2002, po kateri je v morje izteklo 63.000 ton nafte. Pokrajina Galicija, pred obalo katere je prišlo do katastrofe, bo dobila dodatnih 1,8 milijona evrov, Francija pa 61 milijonov evrov.

Po odločitvi sodišča, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, bosta morala milijardo evrov plačati grški kapitan tankerja Apostolos Manguras in britanska zavarovalnica The London P&I Club, preostanek pa lastnica ladje družba Mare Shipping in mednarodni sklad za odškodnine zaradi onesnaženje z nafto.

Tanker Prestige je prevažal 77.000 ton surove nafte, ki je 13. novembra 2002 po nevihti začela iztekati. Prestige so nato odvlekli približno 250 kilometrov od obale, kjer se je 19. novembra 2002 prelomil na dva dela in potonil, nafta pa je nato iz njega še naprej iztekala. Izlitje je povzročilo ogromno okoljsko škodo na španski, pa tudi portugalski in francoski obali.

Okoljevarstveniki so nesrečo označili za eno največjih okoljevarstvenih katastrof v zgodovini Evrope. Zaradi nje je poginilo več tisoč morskih ptic, v tednih po njej pa je približno 300.000 prostovoljcev iz Španije in drugih evropskih držav pomagalo pri odstranjevanju nafte. Škodo zaradi nesreče ocenjujejo na približno štiri milijarde evrov.

Enajst let po nesreči je špansko sodišče vse obtožene v zvezi s nesrečo z izjemo kapitana oprostilo krivde. Kapitanu Mangurasu je prisodilo devet mesecev zaporne kazni, ker je najprej zavračal zahtevo španskih oblasti, da tanker odvlečejo dlje od obale, s čimer so želeli zmanjšati okoljsko škodo. Med sojenjem je Manguras krivdo za izlitje nafte valil prav na ukaz španskih oblasti.

Tri leta pozneje je špansko vrhovno sodišče Mangurasu prisodilo dve leti zapora, pri čemer agencije ne poročajo, ali je kazen tudi zares odslužil.