c S

Na ruskih računih na Twitterju pred referendumom na Otoku spodbujali brexit

15.11.2017 13:59 London, 15. novembra (STA) - Na ruskih računih na Twitterju je bilo v 48 urah pred lanskim referendumom o članstvu Velike Britanije v EU objavljenih skoraj 45.000 sporočil o brexitu, danes piše britanski časnik Times. Dnevnik, ki se sklicuje na raziskavo strokovnjakov za podatke, navaja, da je večina sporočil spodbujala k brexitu, nekatera pa tudi k obstanku v EU.

Raziskavo, ki še ni bila objavljena, so pripravili znanstveniki z univerze Swansea in kalifornijske univerze, ki so ugotovili, da so bili v tem primeru namenoma uporabljeni internetni boti in da so imeli vpliv.

V raziskavi so sledili več kot 156.000 ruskim računom na Twitterju, na katerih je bila uporabljena oznaka #Brexit. Med njimi je tudi račun uporabnika z imenom Svetal1972, ki je med 20. in 24. junijem lani objavil 92 tvitov, med njimi tudi enega, ki Britance poziva, naj naredijo 23. junij za svoj dan neodvisnosti.

Kot so ugotovili strokovnjaki, je večina sporočil z avtomatiziranih računov, znanih kot boti, ali z računov, ki so avtomatizirani, a pri njih sodelujejo tudi ljudje.

Na referendumu 23. junija lani je 17,4 milijona Britancev oz. 51,9 odstotka udeležencev glasovalo za izstop Velike Britanije iz EU, 16,1 milijon oz. 48,1 odstotka jih je bilo za obstanek v uniji.

Britanska premierka Theresa May je v ponedeljek obtožila Rusijo, da se vmešava v volitve, ter poudarila, da se bo njena vlada držala zaveze, da bo po brexitu varovala Evropo. Rusija je vmešavanje v brexit že večkrat zanikala.

Danes je besede Mayeve podkrepil vodja britanskega nacionalnega centra za kibernetsko varnost Ciaran Martin, ki je Rusijo obtožil, da je v zadnjem letu izvajala kibernetske napade na britanske medije, telekomunikacije in energetski sektor.

"Rusija si prizadeva spodkopati mednarodni sistem. Toliko je jasno," je glede na vnaprej objavljene izseke govora na današnji konferenci v Londonu dejal Martin. "Premierka je v ponedeljek povedala bistvo - mednarodnemu redu, kakršnega poznamo, grozi oslabitev," je dejal.

Njegov center se je od vzpostavitve leta 2016 odzval na več kot 590 večjih incidentov, čeprav vladna agencija ne navaja, kateri izmed teh so povezani z Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.