c S

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi po oceni skupnosti socialnih zavodov zvišuje plačilo za dom

15.11.2017 11:49 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, bi občutno podražil bivanje v domovih za starejše in storitve pomoči na domu, opozarja skupnost socialnih zavodov. Po njenih informativnih izračunih bi se dolgotrajna oskrba za številne povišala za več kot 100 evrov mesečno, v nekaterih primerih pa celo za več kot 800 evrov mesečno.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije menijo, da predlagani osnutek ne odgovarja na ključne izzive skrbi za starejše, ob morebitni uveljavitvi pa bi tudi zelo poslabšal položaj večine današnjih in bodočih starostnikov ter njihovih svojcev.

"Starejši in njihovi svojci že danes za storitve dolgotrajne oskrbe plačujejo preveč iz lastnega žepa, zaradi česar si številni ne morejo več privoščiti ustrezne pomoči, ki jo zaradi bolezni in starostne onemoglosti nujno potrebujejo," je opozoril sekretar skupnosti socialnih zavodov Jaka Bizjak.

Po njegovih besedah delež plačil iz lastnega žepa narašča veliko hitreje kot javni izdatki, osnutek zakona pa bi ta trend še dodatno zaostril. Glede na projekcije bi namreč vsi stanovalci domov za starejše plačali več kot do zdaj. Podobno so ugotovili tudi za uporabnike pomoči na domu, ki potrebujejo večji obseg pomoči mesečno.

Osnutek zakona zato po Bizjakovi oceni predstavlja "nov poskus, kako prevaliti čim več stroškov na same starostnike in njihove svojce - pa četudi bi ti vseskozi redno plačevali predviden prispevek za dolgotrajno oskrbo".

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je informativne izračune pripravila na primerih stanovalcev v domovih za starejše in uporabnikov pomoči na domu, pri katerih je uporabila predlagano ocenjevalno orodje za vstop v sistem dolgotrajne oskrbe. Izračuni temeljijo na predpostavki, da se uporabnikom zagotavljajo podobne storitve in z enakim obsegom kadra kot zdaj, upoštevajo pa predlagano ukinitev dodatka za pomoč in postrežbo.

Ministrstvo za zdravje v osnutku, ki je v javni razpravi do 20. novembra, predlaga obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, v katerega bi se prenesli obstoječi viri za dolgotrajno oskrbo odraslih in starejše populacije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in zavarovanja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta sredstva bodo le pretvorili v novo prispevno stopnjo za dolgotrajno oskrbo.

Iz javnih sredstev bi bilo kritih 70 odstotkov stroškov oskrbe v formalni dolgotrajni oskrbi. Ostalih 30 odstotkov pa bi plačal posameznik oz. bi se po navedbah ministrstva odprl prostor za zavarovalnice.