c S

Sodišče proti Stabejevi uvedlo sodno preiskavo

15.11.2017 11:33 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je zoper nekdanjo veleposlanico v Parizu Veroniko Stabej uvedlo sodno preiskavo, ki jo je tožilstvo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja zahtevalo konec februarja.

Kot piše slovenski spletni portal, očitki o nepravilnostih na račun Stabejeve segajo v leto 2014, ko je redni notranji nadzor na veleposlaništvu v Parizu razkril, da je veleposlanica na ček z odškodnino za 5000 evrov zaradi obnovitvenih del in posledičnega izliva vode v rezidenco, naslovljen na veleposlaništvo, dopisala svoje ime, denar pa je bil nakazan na njen osebni račun.

Interni nadzor ministrstva je tako ugotovil, da "obstajajo razlogi za sum", da ima ravnanje veleposlanice v tej zadevi "znake kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, poneverbe, goljufije, oškodovanja javnih sredstev ali zatajitve". Nadzor je pri tem priporočil, da naj zadevo preuči še finančno-računovodska služba ministrstva in če ugotovi, da so bili znaki kaznivega dejanja, pristojnim organom naznani dejanje.

Zadevo naj bi na ministrstvu še "preučevali", a jih je nato s prijavo na policijo prehitel anonimni prijavitelj. Tudi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja je veleposlanica dobila šele potem, ko je policija na podlagi anonimne prijave ministrstvo zaprosila za podatke.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Žurnal24 pojasnili, da s potekom predkazenskega oziroma kazenskega postopka zoper Veroniko Stabej, ki je - potem ko so ji na ministrstvu skrajšali mandat v Parizu - trenutno zaposlena na diplomatskem delovnem mestu v sektorju za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi, niso obveščeni.

Na vprašanje o morebitnih dodatnih ukrepih zoper Stabejevo so dodali, da "je veleposlanica prav tako vrnila finančna sredstva, ki so ji bila neupravičeno izplačana, tako da ministrstvo za zunanje zadeve nima nikakršnih finančnih zahtev do veleposlanice Stabejeve". Poleg omenjenega čeka je nadzor med drugim Stabejevi očital, da je službeno kartico uporabljala za potovanja in nastanitev hčerke, v zasebni namen naj bi porabljala tudi sredstva za reprezentanco, še piše Žurnal24.