c S

Avstralci množično za poroke istospolno usmerjenih

15.11.2017 08:06 Canberra, 15. novembra (STA) - Avstralci so preko poštne ankete z veliko večino podprli možnost sklepanja zakonske zveze med istospolno usmerjenimi partnerji. Vlada v Canberri je že napovedala, da bo zakonodaja sprejeta do božiča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za spremembo zakonodaje, da bi poslej dovolili poroke istospolno usmerjenih, je glasovalo več kot sedem milijonov volivcev oz. 61,6 odstotka tistih, ki so se udeležili "referenduma" po pošti, je sporočil avstralski statistični urad.

"Avstralci so kot še nikoli doslej podprli geje in lezbijke in posredovali nedvoumno sporočilo parlamentu, da opravi svoje delo in uzakoni pravico do porok istospolno usmerjenih," je že komentiral poslanec Alex Greenwich, sicer glavni pobudnik kampanje za izenačitev pravice do sklepanja zakonske zveze homoseksualnih parov s heteroseksualnimi.

Neobvezujoče ankete se je udeležilo kar 80 odstotkov od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev v Avstraliji. Visoka udeležba kaže, kako pomembno vprašanje je to za Avstralce, so ocenili v statističnem uradu. Za je glasovalo 7,8 milijona volivcev, 4,9 milijona pa proti.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je v televizijskem nagovoru ocenil, da je rezultat glasovanja jasen in da bodo zakonodajo za izenačitev pravic sprejeli do božiča. "Volivci so glasovali za poštenost, za predanost in za ljubezen," je komentiral.

Na ulicah večjih mest v Avstraliji so se ob razglasitvi rezultatov zbrale pisane množice ljudi, opremljene z mavričnimi zastavami in slogani v podporo istospolno usmerjenih. Ob razglasitvi rezultata so mnogi izbruhnili v navdušenje, veliko jih je tudi zajokalo od radosti, poroča dpa.

"Počutim se, kot da so mi vrnili dostojanstvo. Da lahko izbiram, koga bom ljubil in se poročil z njim," je za dpa komentiral 24-letni Joseph Smith in ponazoril, za kaj je šlo pri tej kampanji.