c S

DZ še skozi proračun za leto 2019, nadaljevanje razprave v sredo

15.11.2017 08:09 Ljubljana, 14. novembra (STA) - DZ je prvi dan obravnave proračunskih dokumentov za prihodnje dveletno obdobje končal razpravo o predlogih obeh proračunov ter vloženih dopolnil. V sredo bo obravnaval še predlog zakona o izvrševanju obeh proračunov ter preostale proračunske dokumente, glasovanje pa je napovedano za četrtek.

Potem ko se bo leta 2018 v državno blagajno steklo 9,68 milijarde evrov, naj bi se v letu pozneje ta številka še nekoliko povečala, in sicer na 9,75 milijarde evrov. Malenkost se bo povečala tudi poraba, a bo tako kot že leta 2018 zaostala za prihodki. Proračunski uporabniki bodo imeli na voljo 9,70 milijarde evrov, proračunski presežek pa bo znašal 53,8 milijona evrov.

V opoziciji predlogu proračuna za leto 2019 nasprotujejo s podobnimi argumenti, s kakršnimi so pred tem nasprotovali proračunu za leto 2018. "Ta proračun je že za naslednjo vlado, a človek bi pričakoval vsaj začrtanje neke poti, v katero smer bomo šli, da naslednja garnitura samo zaviha rokave in začne graditi," je dejal Zvonko Lah (NSi).

"Struktura proračuna ni dobra," je ocenil Jožef Horvat (NSi). Z nominalnim presežkom je sicer zadovoljen, a želel bi si takšno okolje, v katerem bi lahko vsak sprostil svoje podjetniške oz. intelektualne potenciale, ljudje pa ne bi odhajali v tujino.

Matej T. Vatovec (Levica) je vladi očital, da z davki obremenjuje povprečnega prebivalca Slovenije bolj kot pa lastnike kapitala in najbolj premožne. Prihodke bi torej lahko povečali z obdavčitvijo visokih dohodkov, kapitala in premoženja velike vrednosti, je predlagal.

Na strani odhodkov pa bi po Vatovčevih besedah lahko ogromno pridobili, če bi blaginji ljudi dali prednost pred raznimi škodljivi zavezami do zveze Nato in EU. "Vlada bo v naslednjih letih bistveno zmanjšala obseg investicij v bolnišnice, po drugi strani pa bo samo v naslednjih dveh letih zapravila več kot 21 milijonov evrov za obnovo protokolarnih objektov, v katerih bomo v času predsedovanja EU leta 2021 gostili tuje politike," je ponazoril.

In medtem ko je Vatovec vladi očital, da očitno raje skrbi za zvezo Nato kot za lastne prebivalce, pa je Žan Mahnič (SDS) opozoril, da 30 milijonov evrov več za področje obrambe v primerjavi z letom 2018 ni tisto, kar so pričakovali. Spet se bomo vrteli okoli le enega odstotka bruto domačega proizvoda za obrambni proračun ter izpadli neverodostojno, je posvaril.

Urošu Priklu (DeSUS) se predlog proračuna za leto 2019 ne zdi idealen, a kot je dejal - na koncu je vsak proračun kompromis. "Žal nimamo za razdeliti 20 milijard evrov, pa še takrat bi si kdo zaželel še kaj dodatnega," je dejal.

Opozicijske poslanske skupine so k predlogu proračuna za leto 2019 vložile 34 dopolnil. Vlada je na današnji dopisni seji vse zavrnila, je pa sklenila, da bo tako kot že za leto 2018 zagotovila dodatnih 3,67 milijona evrov za področje športa in rekreacije.

Ali bodo katero od dopolnil podprli poslanci, bo znano v četrtek. Za tedaj je predsednik DZ Milan Brglez (SMC) namreč napovedal glasovanje o vseh proračunskih dokumentih za leti 2018 in 2019.