IUS-INFO - Dnevne novice - Laburisti napadajo vladni predlog zakona za britanski izhod iz EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

15.11.2017

Laburisti napadajo vladni predlog zakona za britanski izhod iz EU

London, 14. novembra (STA) - V britanskem parlamentu se je danes začelo drugo branje zakona, ki bo omogočil pravni izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije oz. odpravil primat evropske zakonodaje nad britansko. Opozicijski laburisti so predlog že napadli, zlasti predvideni datum brexita. Ocenili so, da gre za prevaro, poroča britanski BBC.

Vlada Therese May napoveduje, da bo Združeno Kraljestvo EU zapustilo 29. marca 2019. To nameravajo izrecno zapisati tudi v zakon.

A laburisti temu nasprotujejo. Ken Clarke je predlog ocenil za neumnega, Dominic Grieve pa je menil, da bo zgolj omogočil ministrom proste roke, če se bodo pogajanja z EU vlekla do zadnje minute. Nasprotovanje temu določilu je po poročanju BBC napovedalo tudi več konservativnih poslancev.

Britanski poslanci imajo za današnjo razpravo o "zakonu o umiku iz EU" na voljo osem ur. Skupno pa je napovedanih osem podobnih sej v naslednjem mesecu.

S tem zakonom nameravajo zagotoviti, da se v Veliki Britaniji z njenim odhodom iz EU ne bo več uporabljala evropska zakonodaja. Zakon "o umiku iz EU" bo odpravil zakon o evropskih skupnostih iz leta 1972, ko se je Velika Britanija pridružila povezavi in s katerim imajo evropska pravila primat nad zakonodajo, ki jo sprejme britanski parlament. Prav tako se bo s tem zakonom končala pristojnost evropskih institucij in Sodišča EU v Veliki Britaniji.

A da bi omogočili gladek prehod na obdobje po brexitu, bodo ohranili vsebino vseh dosedanjih evropskih predpisov, ki jih bodo prepisali v domačo britansko zakonodajo. Tako se želi vlada v Londonu izogniti pravni negotovosti in predvsem morebitnim težavam za državljane in podjetja.

Parlament je v prvem branju s 326 glasovi proti 290 že podprl nadaljnjo obravnavo zakonskega osnutka, ki je zdaj prešel v fazo, ko ga poslanci lahko dopolnjujejo in spreminjajo. Ta faza sicer običajno poteka po pristojnih odborih parlamenta, a ker ima ta zakon ustavni pomen, razprava potekala na plenarni seji poslanske zbornice, kar pomeni, da v njej lahko sodeluje vsak poslanec, je poročal BBC.

Po koncu procesa v poslanski zbornici se bo razprava preselila še v lordsko zbornico. Zakon o odhodu iz EU naj bi bil sicer dokončno pripravljen in sprejet najkasneje do datuma odhoda Velike Britanije iz EU, kar naj bi se zgodilo marca 2019.

To bo eden najzahtevnejših zakonodajnih projektov v Združenem kraljestvu, saj bodo morali pregledati ogromne količine evropske zakonodaje in jo prilagoditi za zgolj britansko uporabo - zlasti npr. glede pristojnosti, ki je zdaj v rokah posameznih evropskih organov.

Ker vsega ne bo mogoče izvesti že s tem zakonom o odhodu iz EU, je vlada predvidela vzpostavitev posebnih pooblastil ministrom, da bi "lahko popravili zakonodajo tam, kjer bo potrebno". Skupno naj bi bilo po ocenah vlade potrebnih med 800 in 1000 tovrstnih ukrepov, da se bo zakonodaja izvajala, kot je treba.

A ker naj bi to glede na sedanji predlog potekalo brez podrobnega parlamentarnega nadzora, je to že naletelo na ostre kritike opozicijskih laburistov in tudi dela konservativcev, ker da vlada s tem dobila bianco menico za sprejemanje "naglih in slabo pripravljenih rešitev", je poročal britanski BBC.

To bo zdaj še posebej zahtevno za vlado Therese May, ki je vse bolj oslabljena. Razdor v njeni konservativni stranki se krepi, na pogajanjih z EU pa doslej ni bilo napredka.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar