IUS-INFO - Dnevne novice - Kriminalisti glede julijske delovne nesreče v Luki Koper čakajo na ugotovitve inšpektorjev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

15.11.2017

Kriminalisti glede julijske delovne nesreče v Luki Koper čakajo na ugotovitve inšpektorjev

Ljubljana/Koper, 14. novembra (STA) - Kriminalisti še niso končali preiskave delovne nesreče v Luki Koper 29. julija, v kateri je umrl bolgarski delavec, saj naj bi kriminalisti po neuradnih podatkih čakali na ugotovitve inšpektorjev, poroča portal Siol.net. Po besedah preiskovalca pomorskih nesreč Janeza Požarja bi običajno preiskava že bila končana, a je letos prišlo do več nesreč.

Kriminalisti Policijske uprave Koper več kot tri mesece po tragičnem dogodku še niso končali preiskave. Kot je za omenjeni portal povedal Požar, bi običajno preiskava že bila končana, "vendar pa je (žal) v letošnjem letu zgodilo do šest večjih pomorskih nesreč, ki zahtevajo podrobnejšo analizo, jaz sem pa edini preiskovalec".

Preiskavo je treba opraviti v roku 12 mesecev od nesreče. V primeru, da gre za kompleksnejšo zadevo, pa je treba po 12 mesecih objaviti vmesno poročilo, je dodal Požar.

Po informacijah Siol.net naj bi kriminalisti sicer že ugotovili, da je vodja delovnega procesa svoje delo opravljal brez ustreznega izpita.

Inšpektorat za delo je sicer že oktobra v zvezi z nesrečo poslal odločbo o ugotovljenih nepravilnostih Luki Koper in družbi Konteso, pri kateri je bil zaposlen pokojnik in s katero je Luka medtem prekinila sodelovanje. Pri obeh delodajalcih so na inšpektoratu ugotovili nepravilnosti, na podlagi katerih so izdali tudi ukrepe, vendar "ugotovljenih kršitev predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu ni mogoče neposredno povezati z nezgodo pri delu", so tedaj pojasnili za Primorske novice.

Inšpektor je Luki izdal odločbo in odredil, da morajo nepravilnosti odpraviti. Kot so danes za STA pojasnili v Luki Koper, so na ugotovitve inšpektorata odgovorili, vendar ugotovitev zaradi občutljivosti zadeve in varovanja osebnih podatkov vpletenih ne morejo komentirati.

Po navedbah Siol.net so v Luki sicer nedolgo po dogodku, v katerega je bil kot žerjavist vpleten sindikalist Mladen Jovičić, odpovedali pogodbo o zaposlitvi in z njim sklenili novo. Uradno so ga prezaposlili na drugo delovno mesto, po navedbah več virov pa so ga s tem v resnici rešili pred morebitno krivdno odpovedjo. Morebitne kršitve, ki bi mu jih dokazali na podlagi preiskave nesreče, bi namreč storil na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki ne velja več.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar