c S

Sirski begunec za zdaj ostaja v državi, o njegovi usodi bo odločala vlada

15.11.2017 08:07 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Sirskega begunca Ahmada Šamija danes niso deportirali na Hrvaško, pač pa bo po napovedih premierja Vlada Cerarja vlada odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. Zjutraj sta poslanca Jan Škoberne in Miha Kordiš Šamija za nekaj ur odpeljala v DZ, zaradi česar sta bila deležna očitkov o vmešavanju v delo policije.

V ponedeljek je premier Cerar pozval k ustavitvi postopka deportacije Šamija in iskanju drugačne rešitve. Kljub temu so po besedah poslanca SD Jana Škoberneta danes po 5. uri zjutraj, ko sta s kolegom iz Levice Miho Kordišem Šamija pospremila v azilni dom, tam čakali oboroženi policisti in je bilo vse pripravljeno za deportacijo sirskega begunca.

Premier Cerar je v izjavi novinarjem pozneje pojasnil, da notranje ministrstvo sicer ne more ravnati drugače, kot je, napovedal pa je drugačno rešitev za Šamija, in sicer na podlagi 51. člena zakona o tujcih, ki določa, da se tujcu, katerega prebivanje v Sloveniji je v interesu države, lahko izda dovoljenje za začasno prebivanje.

Spomnil je, da je Šami februarja 2016 ob koncu migrantskega vala vstopil v Slovenijo prek Hrvaške, v Sloveniji pa sprva ni zaprosil za azil, temveč je nadaljeval pot v Avstrijo. Ta ga je na meji zavrnila, nato je v Sloveniji zaprosil za azil. Njegovo prošnjo je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) junija 2016 zavrglo, saj je ugotovilo, da je zanjo, skladno z določili dublinske uredbe, odgovorna Hrvaška.

Šamijevo pritožbo so obravnavala vsa redna sodišča in tudi sodišče EU v Luksemburgu, ki je pritrdilo stališču Slovenije, je povzel premier. Šami se je namreč obril tako na vrhovno kot tudi ustavno sodišče. MNZ je v ponedeljek sporočil, da so 30. oktobra prejeli sklep ustavnega sodišča, po katerem so lahko začeli postopek za deportacijo Šamija.

Ker je Šami izčrpal vsa pravna sredstva, so okoliščine primera jasne, MNZ pa v pravnomočno dokončanem postopku, kljub nekaterim pozivom, ne more in ne sme odločiti drugače, kot je, je poudaril Cerar.

Bo pa po besedah Cerarja vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo. To bo storila na predlog urada za oskrbo in integracijo.

Cerar je bil ob tem kritičen do ravnanja Škoberneta in Kordiša in ga označil kot neprimerno in nedopustno. Ocenil je, da je očitno šlo za predvolilno kampanjo. Cerarju sta pritrdila tudi poslanca iz vrst SMC Jasna Murgel in Jani Möderndorfer. Poslanec se namreč ne sme vmešavati v uradni postopek, ki ga vodi policija, to pomeni poseg v pristojnosti druge veje oblasti, je posvarila Murglova.

Poslanca sta namreč po opravljenem pogovoru v azilnem domu begunca pospremila v državni zbor, pri čemer je Škoberne spomnil, da policija v poslanske prostore nima vstopa brez naloga. Poslanca sta popoldne zavrnila očitke o vmešavanju v delo policije. Kordiš je novinarjem v DZ dejal, da je ravnal v skladu s svojimi načeli. Škoberne pa je zatrdil, da je zjutraj v azilni dom odšel "ne kot poslanec, ampak kot človek", ker se mu zdi prav.

S Šamijem se je pogovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez. Ob vprašanju, ali se nista poslanca Škoberne in Kordiš vmešala v pristojnost MNZ, se Brglez naslanja na ustavo, da poslanci niso vezani na navodila, da pa je vprašanje, če so bili postopki izpeljani tako, kot bi morali biti.

Oglasili so se tudi v SDS. Poslanec Grims je spomnil, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal.

Kritični so bili tudi v zunajparlamentarni SLS, kjer opozarjajo, da omenjeni dogodki ne vlivajo zaupanja v pravno državo ali enakopravnost slovenskih državljanov. Kot opozarjajo, v tem primeru ne gre za zaščito manjšin, ampak za politiko brez kompasa.

Popoldne se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor. Izpostavil je, da so o tej zadevi pravnomočno odločila sodišča, odločitve sodišč pa je treba spoštovati. Če se bodo pristojni odločili drugače, pa mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera, je dodal.

Šami je sicer na novinarski konferenci izrazil veselje zaradi napovedanega ravnanja vlade. Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc pa je na omenjeni novinarski konferenci ocenil, da bi bila vladna ugotovitev o obstoju interesa za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje hkrati dobra in slaba novica. Dobro je, če vlada šteje, da je Šamijevo bivanje v Sloveniji v interesu države, Šami pa s tem dobi neko pravno podlago za bivanje tu, vendar za eno leto z možnostjo podaljšanja. Na drugi strani pa bi z morebitnim statusom begunca, če bi mu ga odobrili, dobil dovoljenje za stalno prebivanje.