c S

Ruski parlament bo glasoval o pravilih o omejevanju tujih medijev

15.11.2017 07:38 Moskva, 14. novembra (STA) - Spodnji dom ruskega parlamenta bo v sredo glasoval o novih pravilih, v skladu s katerimi bodo lahko za "tuje agente" označili katerikoli medij, ki prejema finančna sredstva iz tujine, je danes pojasnil podpredsednik ruske dume Pjotr Tolstoj. Pravila, ki so sicer odgovor na ukrepe ZDA proti ruskim medijem, naj bi začela veljati prihodnji teden.

Poslanci bodo glasovali o dopolnitvi zakona iz leta 2012, v skladu s katerim lahko za "tuje agente" označijo nevladne organizacije, ki prejemajo finančno podporo iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dopolnila "pristojni vladni instituciji omogočajo, da bodo medije, ki prejemajo denar iz tujine, označili za tuje agente," je povedal Tolstoj. Dodal je, da gre za medije, "ki prejemajo sredstva od tujih vlad, ne glede na njihovo lastniško strukturo".

Ruska tiskovna agencija Tass je poročala, da bodo dodali tudi dopolnila, ki določajo, da bodo na seznam lahko dodali tudi medije, ki prejemajo denar od "mednarodnih in tujih organizacij ter tujcev", navaja AFP.

Seznam bo najverjetneje urejalo rusko pravosodno ministrstvo, ki bdi že nad podobnim seznamom za nevladne organizacije. Številne organizacije so sicer morale zaradi zakona zapreti svoja vrata. Druge pa so se pritoževale, da ruske oblasti nočejo več sodelovati z njimi, potem ko so jih označili za "tuje agente".

O dopolnilih zakona bodo v spodnjem domu glasovali in jih predvidoma tudi potrdili v sredo. Nato jih bo moral potrditi še zgornji dom parlamenta, podpisati pa ga bo moral tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Zakon bi tako lahko začel veljati že prihodnjih teden.

Gre sicer za odgovor na ukrepe ZDA, ki so od dopisništva ruske državne televizije RT zahtevali, da se registrira kot tuji agent. V nasprotnem primeru so ZDA zagrozile z zaprtjem transakcijskega računa in aretacijo vodje dopisništva. Za pristojne oblasti v ZDA RT in ruska tiskovna agencija Sputnik sedaj nista več običajni medij, ampak jih imajo za kanale ruske propagande. RT je sicer na to, da se registrira kot tuji agent, že pristala.