c S

Ministrstvo za pravosodje z brošurama na pomoč otrokom in staršem na sodišču

15.11.2017 07:37 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje je skupaj z organizacijo UNICEF Refugee and Migrant Response Slovenia izdalo psiho-izobraževalni brošuri z naslovom Priprava otroka za sodišče, pri čemer je ena različica namenjena otrokom, druga pa staršem. Otroci lahko med drugim izvejo osnovne informacije o sodiščih, starši pa, kako otroka najbolje pripraviti nanje.

Brošuri sta namenjeni otrokom, ki se znajdejo v sodnih postopkih, in njihovim staršem oziroma skrbnikom. V njih so na pregleden in otrokom prijazen način pojasnjeni osnovni pojmi o sodišču, zapisane pravice otrok v sodni dvorani ter podani odgovori na najpogostejša vprašanja otrok o sodišču. Del brošur je namenjen tudi osnovnim sprostitvenim tehnikam.

Otroci lahko v brošuri med drugim izvejo, kdo dela na sodišču, kakšno je videti in kako se lahko sprostijo in umirijo svoja čustva. Starši oziroma skrbniki pa se lahko poučijo, kako lahko otroka najbolje pripravijo na sodišče in kako mu lahko pomagajo v času trajanja postopka.

Ministrstvo je pri pripravi brošur sodelovalo z organizacijo UNICEF Refugee and Migrant Response Slovenia, ki je omogočila pripravo in tisk obeh brošur.