c S

Evropski parlament danes o kršitvah pravne države na Poljskem

15.11.2017 10:30 Strasbourg, 15. novembra (STA) - Evropski parlament bo danes glasoval o resoluciji o kršitvah pravne države na Poljskem. Evropska komisija je zaradi sporne pravosodne reforme proti Varšavi že sprožila postopek. Evropski poslanci bodo glasovali tudi o delovanju pravne države na Malti po uboju preiskovalne novinarke Daphne Cuarana Galizia.

Evropski poslanci bo danes razpravljali in glasovali o resoluciji glede napredka dialoga med EU in poljsko vlado. Evropska komisija je pred časom proti Poljski sprožila drugo fazo pravnega postopka zaradi sporne pravosodne reforme, grozi pa tudi s sprožitvijo "jedrske opcije", ki jo povezuje z morebitnimi problematičnimi odločitvami glede vrhovnega sodišča. Gre za postopek v okviru 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.

"V zvezi s Poljsko gremo korak naprej, v Evropskem parlamentu je mogoča celo odločitev za aktivacijo 7. člena, kar bi pomenilo prvi korak, da Poljsko prisilimo v dialog z institucijami," je na novinarski konferenci pred zasedanjem dejala Tanja Fajon (S&D/SD) in dodala, da bi šlo za zelo močno politično sporočilo.

Evropski poslanci bodo danes glasovali tudi o delovanju pravne države na Malti po uboju preiskovalne novinarke Daphne Cuarana Galizia. V osnutku resolucije se zavzemajo za reden nadzor spoštovanja temeljnih evropskih vrednost na tej otoški državi. Prav tako naj bi na tja odpotovala delegacija Evropskega parlamenta in se na kraju samem seznanila z razmerami.

53-letna novinarka je bila ubita 16. oktobra, ko je njen avtomobil eksplodiral takoj zatem, ko je odpeljala izpred doma. Malteška policija je zatrdila, da pred smrtjo ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah. Caruana Galizia je bila sicer ostra kritičarka malteškega premierja Josepha Muscata in njegovih laburistov.