c S

Listina raznolikosti Slovenija za vključevanje različnih skupin na trg dela

14.11.2017 15:23 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Listina raznolikosti Slovenija, ki je prostovoljna pobuda organizacij in podjetij pri vključevanju različnih skupin na trg dela, se je danes pridružila evropski platformi za spoštovanje raznolikosti. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je pozvala k spoštovanju raznolikosti in izpostavila prednosti, ki jih ta prinaša.

Raznolikost je temeljna vrednota EU, je na slovesnosti ob podpisu 59 organizacij pod Listino raznolikosti Slovenija dejal vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Evropska komisija po njegovih besedah poudarja, da upravljanje raznolikosti ne le povečuje inovativnost samih organizacij, ampak pospešuje inovativnost in prilagodljivost pri iskanju trajnih rešitev EU.

Listina raznolikosti je po njegovem pojasnilu zagotovilo, da so podjetja zavezana k spodbujanju enakosti in raznolikosti. Evropska platforma vsako leto priredi tudi forum. Letošnjega so prejšnji teden organizirali v Talinu v Estoniji, pomenil pa je priložnost za izmenjavo dobrih praks, je dejal.

Diskriminacije je vse preveč, je opozorila Nussdorferjeva. Varuh človekovih pravic se po njenih besedah najpogosteje srečuje z diskriminacijo različnih manjšin, denimo romskega prebivalstva, invalidov in starejših. Po njenih besedah je zelo pomembna preventiva, s katero je mogoče uspešno preprečiti neljube primere.

V Sloveniji niti ne vemo, koliko je v resnici diskriminacije v podjetjih, je na okrogli mizi, ki je sledila, dejala direktorica Mirovnega Inštituta in članica Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti Neža Kogovšek Šalamon. Tisti, ki se počutijo diskriminirane, se le redko pritožijo. Delovna inšpekcija letno zabeleži približno deset primerov, "kar ni nič", je poudarila. "Če ni prijav, pa tudi zabeleženih primerov diskriminacije ne more biti," je dejala.

Tudi pritožb na sodišče je po njenih besedah le nekaj na leto. Razlog je po njenem pojasnilu v tem, da tisti, ki se čutijo diskriminirane, ne vidijo smisla v dolgotrajnih postopkih. "Toda pravna sredstva je treba uporabiti," je pozvala.

Po mnenju novinarke Sonje Merljak Zdovc, ki je bila nominirana za evropsko novinarsko nagrado za raznolikost, mediji lahko veliko storijo za spoštovanje drugačnosti na trgu delovne sile. Kot je pozvala, je treba vzpostaviti ustrezno družbeno klimo. "A zato morajo biti novinarji tudi sami ozaveščeni," je opozorila.

Cilj listine raznolikosti je, da se povezujejo in vključujejo tisti, ki zagovarjajo njena načela. Spodbuja k politikam raznolikosti v podjetjih, je povedala vodja projekta I.D.E.A.S. Barbara Zupančič.

V IBM Slovenija so zagotovili, da se zavedajo pozitivne vloge, ki jo drugačnost lahko prinese podjetju. Kot je dejala direktorica kadrovske dejavnosti v podjetju Nevenka Oštarjaš, imajo vodje ustrezna izobraževanja, zaposleni pa so obveščeni o pritožbenih poteh v primeru morebitne diskriminacije.

Evropska platforma združuje več kot 7600 organizacij in 14 milijonov zaposlenih.