IUS-INFO - Dnevne novice - Rajoy si bo prizadeval za poraz sil za neodvisnost na volitvah v Kataloniji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.11.2017

Rajoy si bo prizadeval za poraz sil za neodvisnost na volitvah v Kataloniji

Madrid, 14. novembra (STA) - Španski premier Mariano Rajoy je danes napovedal, da si bo prizadeval za to, da bodo politične sile, ki si prizadevajo za neodvisnost Katalonije, na regionalnih volitvah 21. decembra poražene. Pozval je k "množični udeležbi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prizadevali si bomo za to, da neodvisnosti naklonjene stranke ne bodo zmagale," je v pogovoru za radio COPE dejal predsednik španske Ljudske stranke in premier. Njegova stranka je sicer na regionalnih volitvah leta 2015 zasedla šele peto mesto, slavile pa so odcepitvi naklonjene stranke.

Volitve so del ukrepov, ki jih v Kataloniji izvaja španska vlada po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu 27. oktobra. Madrid je nemudoma odstavil regionalno vlado in razpustil parlament.

Kot je danes dejal Rajoy, bo izvedba volitev omogočila prenehanje izvajanja teh ukrepov v skladu s 155. členom španske ustave. Obenem pa je poudaril, da bo moral zmagovalec volitev, kdorkoli to že bo, "spoštovati zakon".

Politične stranke v Kataloniji ta teden pripravljajo svoje kandidatne liste. Kot je danes dejal Rajoy, lahko na njih nastopijo vsi nekdanji politični voditelji Katalonije, tudi tisti, ki so trenutno v priporu.

Je pa ocenil, da so izgubili politično legitimnost, ker da so zavedli prebivalce Katalonije, s tem ko so trdili, da se podjetja ne bodo umikala iz Katalonije in da bo Evropa podprla njihove težnje po neodvisnosti.

Osem od 14 članov odstavljene katalonske vlade je trenutno v okviru preiskave glede obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev v priporu. Odstavljeni predsednik vlade Carles Puigdemont, ki je v Bruslju, namerava na volitvah kandidirati na čelu liste Skupaj za Katalonijo, na kateri bi se njegova stranka PDeCAT združila s še nekaj neodvisnosti naklonjenimi strankami.

Od izvedbe referenduma o neodvisnosti 1. oktobra, ki so ga španska sodišča prepovedala, je iz Katalonije svoj sedež umaknilo približno 2400 podjetij. Napoved rasti za leto 2018, ki so jo spričo krize znižali na 2,3 odstotka, bi lahko spet zrasla na 3 odstotke, če se bodo razmere normalizirale, je danes še zatrdil Rajoy.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar